onsdag 30. desember 2020

1001 godnattistorier - 491. Historien om Melvin Mel

 

491. Historien om Melvin Mel

-          I kveld skal jeg fortelle om den nestviktigste fyren for oss mennesker, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten.

-          Det hørtes spennende ut, svarte M. – Hvem kan det være?

-          Nest etter Rita Ris er det Melvin Mel som er den viktigste.

-          Nei, det tror jeg ikke noe på. Melvin er jo en ganske kjedelig type.

 

-          Det synes han selv også, men hadde det ikke vært for Melvin, ville det vært lite mat å spise for mange. Melvin er laget av mange forskjellige kornslag, men Vera Hvete og Rugge Rug er nok de viktigste i Norge. Sammen med Gjermund Gjær går de sammen om å lage brød og annet godt bakverk. At Melvin er viktig, er lett å forstå ut fra Fadervår hvor det heter «Gi oss i dag vårt daglige brød».

-          Skulle brødet bli godt, var det viktig at det var god kvalitet på Melvin Mel. Når noen jukser og stjeler, sier folk at de ikke har rent mel i posen.

-          Melvin Mel har noen ganger reist til Sørøst-Asia på ferie, men det har sjelden vært vellykket. Folk flest der spiser ris, gjerne 3-4 ganger om dagen. Melvin har vært på rundreise i flere land der, men til slutt har han endt opp på store turiststeder hvor det er folk fra Europa og Amerika.

-          Hadde det ikke vært for Melvin Mel og Rita Ris kunne det ikke levd så mange mennesker på jorda. Egentlig er det litt for mange, synes Melvin og Rita. Det kunne vært fint med mer natur mange steder.

-          Melvin kan godt huske da han kom til prærien i Nord-Amerika for mange hundre år siden. Da var det bare gress der og store flokker med bison.

 

-          Det skal ha vært omtrent seksti millioner bison som gikk omkring på prærien da Melvin Mel innvandret til Nord-Amerika. Siden innvandrerne ikke kunne spise gress slik som bisonflokkene, pløyde de opp prærien, jaget bort indianerne som bodde der og sådde Vera Hvete og Rugge Rug. Nå ser det helt annerledes ut på prærien.

 

-          Melvin Mel syntes det var bedre i gamle dager da åkrene ikke var så store. Den gangen fikk han bedre stell. Vera Hvete ble slått med ljå og tresket for hånd på låvegulvet. Melvin ble malt til mel i en liten mølle drevet av et vannhjul.

-          Når høsten kom, var det tid for å male kornet til mel.

 

-          Nå for tiden blir ikke de gamle møllene brukt lenger. De fleste er revet, men noen få står igjen. De store møllesteinene har forsvunnet. Noen av dem blir brukt til bord.

 

-          Melvin Mel savner gamle dager da det var ordentlige bakere som knadde brøddeigen for hånd. Ikke noe var så godt som å bli knadd av sterke armer. Det var derfor brødene ble mye bedre før.

 

-          Nå er det store maskiner som utfører det tunge arbeidet i bakeriene. Nesten det eneste som er igjen, er at det er Melvin Mel og Gjermund Gjær som gjør at det blir brød.

Mel, mjæl, mute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: