torsdag 1. april 2021

1001 godnatthistorier - 578. Historien om Lurifaks og Låsmann Låsesmed

 

578. Historien om Lurifaks og Låsmann Låsesmed

-          Har du husket på å låse ytterdøra, spurte fru Fantasia og satte seg ved siden av M på sengekanten.

-          Nei, det tenker jeg aldri på, svarte M. – Det er mamma eller pappa som gjør det.

-          Da har de kan hende hørt hva en arabisk vismann sa en gang for lenge siden: Stol på folk, men lås døra. Det tror jeg er et godt råd. Låsmann Låsesmed har levd godt på grunn av det rådet.

-          Hva er en låsesmed for noe rart?

-          Det er en som lager låser. I gamle dager måtte man smi låser av jern.

 

-          Noen låser var rene kunstverk med fint beslag som ble satt på utenpå Doffen Dør. Det spesielle med de to brødrene Lurifaks og Låsmann er at da de ble født for lenge siden, fikk de låseeliksir å drikke ved siden av morsmelk. Hvor låseeliksiren kom fra, er en hemmelighet, sa feen, - men den hadde den egenskapen at den som drakk av den, fikk evig liv. Da de to brødrene vokste til, begynte de å lage låser, og det har de fortsatt med siden. Det er først og fremst Låsmann som lager låsene, mens Lurifaks undersøker om låsene virker.

-          Lurifaks går gjerne ut når det er mørke natten og forsøker å åpne låsene. Svært ofte greier han det, og da kommer folk til Låsmann for å få ny lås. Slikt blir det penger av. Det er Lurifaks som sørger for at låsene blir bedre og bedre, men han vet at ingen låser her helt innbruddssikre. Det gjelder bare å kunne det rette knepet, så spretter de fleste låsene opp.

-          Tom Tyv har mange ganger forsøkt å snike seg etter Lurifaks når dørlåser er åpnet, men det går ikke bestandig helt greit for Tom. Lurifaks har nemlig en avtale med Konrad Konstabel og andre politimenn om at de skal være på pletten når dører står åpne.

-          Hver eneste natt drømmer Låsmann Låsesmed om å lage en lås som er helt innbruddssikker, men han har ennå ikke fått det til.

-          Det hørtes rart ut når de har holdt på så lenge, sa M.

-          Slik er det bare, svarte feen. – De aller fleste ting kan gjøres bedre. Ingen vet mer om det enn de to låsesmedene takket være låseeliksiren de drakk da de var små.

-          Hvor kommer den låseeliksiren fra, måtte M spørre.

-          Det er det ingen som vet, bortsett fra jeg, og jeg vil ikke fortelle hemmeligheten til noen. En dråpe låseeliksir er nemlig nok til å åpne alle låser, uansett hvor sikre de er. Tom Tyv drømmer om å finne kilden til låseeliksiren, men den har han ennå ikke funnet.

-          Det hadde vært gøy og hatt noen dråper av den eliksiren, sa M. – Tenk å kunne vasse i gullpengene som ligger gjemt i banken. Det hadde vært gøy.

 

-          Jeg har lest om onkel Skrue som tar seg morgenbad i pengebingen hver eneste dag. Det hadde vært moro å kunne gjøre det.

 

-          Det går nok bare an i Andeby hvor pengebingen er, sa feen.

-          Men hva med Andebu? Det kan vel ikke være langt unna? Ja, hvem vet. Du får spørre mormor som bor der.

Inn, and, ute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: