mandag 12. april 2021

1001 godnatthistorier - 589. Historien om Ryggleik Ryggsekk

 

589. Historien om Ryggleik Ryggsekk

-          Hvem er det som sier ut på tur aldri sur, spurte fru Fantasia da hun kom inn til M.

-          Det sa de i barnehagen når det regnet og vi skulle ut i skogen for å spise maten vår.

-          Mange sier nok det, men akkurat nå tenkte jeg på Ryggleik Ryggsekk. Han har vært på tur i all slags vær, elsker å være ute i friluft og er alltid blid. Det verste han vet er å være stuet bort i et kott og aldri komme ut.

 

-          Selv bestefaren til Ryggleik, Ryggsterk, ville helst vært ute, men han er blitt så gammel nå at nye ryggsekker rett og slett ler av ham når han er med ut. Ryggsterk bestefar bryr seg ikke om det.

-          Jeg var med og gikk opp på de fleste toppene i Jotunheimen lenge før dere var påtenkt, sier han til de andre ryggsekkene. Dere tror dere er noe, bare fordi dere har fine farger og lommer over alt, men det er ikke det å ta seg ut som betyr noe i fjellet.

-          Jeg husker enda at faren min, Ryggfinn, fortalte om den gangen han var med Fridtjof Nansen på tur i polhavet. Nansen var ille ute flere ganger. Hadde det ikke vært for at han hadde en skikkelig ryggsekk, kunne det gått ille. En gang gikk en isbjørn løs på Nansen og greide å rive til seg Ryggfinn. Heldigvis var Ryggfinn laget av skikkelig stoff, og remmene hans var så seige at isbjørnen brakk flere tenner og lusket bort.

-          Ryggleik Ryggsekk begynner egentlig å bli litt lei av alle historiene til Ryggsterk, men han er høflig og hører på alle sammen uten å si for mye. Grunnen er at det faktisk er noe å lære av hva han forteller.

 

-          Ryggleik Ryggsekk har nemlig gjort en avtale med Fjols Fjellturist at de to skal på topptur i Trollheimen. Siden Ryggleik kjenner Fjols godt fra tidligere turer, vet han hvem det er som må ta ansvar for at ting skal gå bra. Regel nummer en er at alt må legges ut på gulvet dagen før for å være helt sikker på at alt er der og at det er plass i sekken. Ryggleik vet ikke hvor mange ganger han har vært med Fjols og de har måttet snu fordi både det ene, andre og tredje mangler.

-          Noe av det verste var i fjor da Fjols skulle spise frokost den første morgenen i fjellet. Brødet hadde han selvsagt glemt; det lå fremdeles i brødboksen hjemme. Primusen var fyrt opp og smøret lå og surret i stekepannen og ventet på egg og bacon. Ingen egg var å finne. Heller ikke bacon. Da ble det bare «og» til frokost. Da var det ingen annen råd enn å vende nesen hjemover og håpe på bedre lykke neste gang.

-          Det morsomme med å være på tur sammen med Fjols Fjellturist er at det bestandig skjer noe uventet. Fjols lever etter ordtaket «aldri så galt at det ikke er godt for noe» på hver eneste fjelltur. Det er heldigvis sjelden det går helt galt.

-          Etterpå har Ryggleik noe å fortelle til Ryggsterk når han kommer tilbake i skapet. Til gjengjeld får Ryggleik flere historier fra gamle dager den gangen menn var menn og ryggsekker var ryggsekker.

Sekk, sakk, sute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: