mandag 5. april 2021

1001 godnatthistorier - 582. Historien om Narve Nøtteskrike

 

582. Historien om Narve Nøtteskrike

-          I kveld er turen kommet til å fortelle om Narve Nøtteskrike, sa fru Fantasia og slo seg ned ved siden av M.

-          Han har jeg aldri sett før. Hvordan ser han ut?

-          Narve er en av de fineste fuglene i skogen. Du skulle bare sett ham når han sitter og gjør seg til.

 

-          Nesten ingen fugler har så fine farger som Narve. Ikke rart han blir innbilsk. Selv tror han at han hører til de flinkeste sangerne i vårskogen, men det er det nok bare han som mener. Du skulle hørt ham når han begynner å synge.

-          Styggere sang høres knapt, men hører du en forferdelig kraksing, vet du at Narve er i nærheten.

-          Sprong Spurvehauk blir av og til lei av å høre på skvatringen til Narve. Når ungene i spurvehaukredet endelig har sovnet og Sprong tror han kan slappe av, setter Narve i gang med skrikingen sin.

-          Jeg må gi den skrikhalsen en lærepenge slik at han holder seg unna, sier Sprong og tar til vingene. – Hvis han ikke gir seg, skal han få kjenne klørne mine.

Sprong Spurvehauk setter seg i en granbusk og gjemmer seg under greinene. Det varer ikke lenge før Narve er der igjen.

-          Nå skal han få svi, mumler Sprong for seg selv.

Dermed er jakten i gang. De to flyr etter hverandre gjennom småskogen. Det er ikke før de kommer ut i åpent lende at Sprong gyver løs på Narve.

 

-          Slik er det hvert eneste år. Tidlig om våren lager Narve ufred i skogen og forstyrrer alle de andre fuglene. Da er det Sprong som må sett ham på plass slik at det kan bli fred å få.

-          Du må lære å synge bedre, sier Sprong til Narve. – Det følger bare bråk med deg når du åpner nebbet. Du skulle lære litt av Leif Lerke. Han kan synge og skape trivsel rundt seg.

-          Jeg har da snakket med Leif, men han bare flyr unna, sier Narve.

-          Det er fordi du forsyner deg av både egg og unger når du finner reiret til ham og Leila Lerke. Da kan du ikke vente deg annet. Hvorfor kan du ikke spise bare frø og insekter slik som de fleste andre fuglene?

-          Nå er vel ikke du den rette til å snakke om det, sier Narve. – Jeg vet nok hva du spiser, og det er iallfall ikke fuglefrø.

-          Men jeg holder stort sett nebbet lukket når jeg ikke spiser. Grunnen er nettopp den at jeg vet at sangstemmen min ikke er særlig bra. Nå er det slutt med syngingen din i sommer. Hvis ikke skal du få smake mer av klørne mine.

Nå vet du grunnen til at vi stort sett bare hører Narve Nøtteskrike på våren og forsommeren.

Skrik, skrak, skrute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: