fredag 9. april 2021

1001 godnatthistorier - 586. Historien om Mons Medisterkake

 

586. Historien om Mons Medisterkake

-          Mons Medisterkake gleder seg til jul, det er sikkert, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten.

-          Det gjør jeg også, særlig når jeg skal åpne pakkene under juletreet. Jeg får nesten ikke sove kvelden før.

-          Det er rart det med jul. Alle som gleder seg, gjør det av ulike grunner. Gregers Gran lurer på om han skal bli juletre i år. Mandela Mandel er opptatt av hvem som finner ham i julegrøten.

 

-          Mons Medisterkake er opptatt av hvem han kommer til å møte på juletallerkenen bortsett fra Petra Persille. Grønt er skjønt, sier Petra der hun ligger på toppen av Mons.

-          Ikke prat så mye, sier Mons, for han er en stødig kar og liker ikke unødig tomprat. Kan hende er det fordi han inneholder litt for mye fett. Selv mener han at han er sunn nok. Man blir blid av å spise medisterkaker, pleier han å si. Særlig når det nærmer seg jul.

-          Mange er litt opptatt av at Mons Medisterkake inneholder alt for mye fett. Selv liker han ikke å snakke om akkurat det. Dessuten er det ikke lett å finne ut heller, men han tror kanskje at det er litt for mange fete tilbud på medisterdeig like før jul. Uansett er det ett fett for Mons. Det samme mener Mons Munn og Mads Matmons. Jeg kan tenke på å slanke meg etter jul om det skulle være nødvendig, sier Mads Matmons. I jula vil jeg kose meg med god mat. Og hva er bedre enn en juletallerken med ribbe, julepølse, medisterkake, rosenkål, surkål, tyttebær, poteter og deilig ribbefett over alt sammen?

 

-          Det er bra mange tenker som Mads Matmons, sier Mons Medisterkake. - Mange er så opptatt av om det de spiser er sunt at de ikke kan glede seg når de spiser. Der er jeg enig med Otto von Bismarck som levde for mye over hundre år siden. Han skal ha sagt at «Den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn». Det er nok derfor det er så vanskelig å få vite hva medisterpølser og medisterkaker inneholder.

-          Jeg har forresten en stor hemmelighet, sier Mons. – Du har sikkert lurt på hva medister betyr?

-          Nei, det har jeg aldri tenkt på, svarte M.

-          Da vet jeg ikke helt om jeg vil fortelle deg det.

-          Når du har sagt A må du si B.

-          Javel, da. Egentlig er det med ister. Du skjønner ister er det samme som fett. Medisterkaker betyr egentlig kaker med ister eller fett, men det går det knapt å si lenger. I gamle dager solgte de kjøtt- og fetevarer i butikkene. Det er det blitt slutt på.

-          Der lærte jeg noe nytt, sa M.

-          Alltid greit å vite litt mer i dag enn du visste i går, svarte Mons Medisterkake.

-          I morgen skal jeg på tyttebærtur, sa M.

-          Da må du huske på å hilse fra meg til Teittil Tyttebær. Jeg håper jeg treffer ham på juletallerkenen.

Medist, medast, medute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: