lørdag 3. april 2021

1001 godnatthistorier - 580. Historien om Nyrdis Nypotet

 

580. Historien om Nyrdis Nypotet

-          Jeg regner med at du husker historien om Per Potet, spurte fru Fantasia og flyttet på hodeputen før hun satte seg ned ved siden av M.

-          Ja, det var han som ikke fikk sove fordi det var en potet like ved som snorket så fælt.

-          Akkurat. I kveld skal jeg ikke fortelle om Per, men om Nyrdis Nypotet som vokste på jordet ved siden av Per. Hver sommer er det nemlig slik at det er konkurranse mellom potetene om hvem som kommer først opp av jorda om sommeren. Gammelpotetene er misfornøyd med dette kavet om å være først. De mener at poteter ikke skal tas opp før løvet på trærne begynner å bli gult. Først da er potetene ordentlig voksne.

-          Nypoteter er ikke skikkelige poteter, mener gammelpotetene. De har ikke en gang tid til å blomstre.

 

-          Nypotetene skulle skamme seg. Det skulle ikke være lov å ha det så travelt. Det bryr ikke Nyrdis Nypotet seg om i det hele tatt.

-          Dersom Nyrdis skal være ferdig i juni, er hun nødt til å bli lagt til groing på senvinteren. Hun liker det egentlig ikke, for da blir hun tørr og skrukkete og ser ikke pen ut i det hele tatt. Men hun vet at det er det som må til.

 

-          Når groene er blitt passe lange, er det tid for å bli plantet ut i åkeren. Nyrdis snakker med de andre potetene, og en dag blir de enige om å si til Bjørnar Bonde at det er på tide å bli satt. Nyrdis Nypotet hører til en sort som heter Juno. Navnet kommer av at når det blir juni måned, er det tid for opptak.

-          Selv om hun er skrukket før hun settes, poserer hun gjerne for fotografen før hun legges i jorda.

 

-          Med så fine groer tar det ikke lange tiden før Nyrdis kommer opp i lyset. Det gjelder bare at Bjørnar er forsiktig når han legger henne ned i potetfåren og fyller jord oppå. Selv om Per Potet blir satt på samme tid, drøyer det før han kommer opp. Da er det grønt over alt hvor Junopotetene vokser.

-          Hvorfor der det så viktig å komme først, måtte M spørre.

-          Det var et godt spørsmål, svarte feen. – Det er fordi de første nypotetene er så heldige å bli servert på selve Kongens bord.

-          Kan det være så nøye, da? De blir jo bare spist?

-          Det er nok ikke bare det, for du vet at Kongen spiser ikke helt vanlig mat. Når Kongen får Nyrdis Nypotet på tallerkenen, er det ikke vanlige tallerkener. Da er det snakk om det fineste porselen. Det er heller ikke kniver og gafler av stål eller sølv, men av det reneste gull. Alle poteters drøm er å bli spiddet av en ekte gullgaffel. Dessuten blir Kongens poteter gjerne fritert, ikke kokt. Kan hende havner de i en potet- og aolisalat, eller de blir til dillpoteter.

-          Det der høres ut som mye dill og dall, spør du meg, sa M. - Potet er potet, er det ikke?

-          Prøv å si det til Nyrdis Nypotet når hun er så heldig at hun er blitt slottspotet og ligger på porselenstallerken på Kongens bord.

 

-          Dersom slottskokken har passet på, har han satt en krone på hodet hennes. Hvis hun ikke får den kronen, blir hun fornærmet. Det vet jeg.

-          Takke meg til Per Potet, sa M. – Hvis Nyrdis er slik, tror jeg ikke hun er velkommen på tallerkenen min.

Potet, potat, potute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: