torsdag 5. desember 2019

1001 godnatthistorier - 128. Historien om Hans Høve


128. Historien om Hans Høvel
Fru Fantasia hadde med seg en neve høvelspon en kveld hun kom på besøk til M.
-          Jeg skal hilse fra Hans Høvel. Det var ikke høvelig for ham å komme før han hadde høvlet ferdig en bordplate.

-          Han hadde arbeidet hele dagen og var så sliten at han nesten hadde mistet taleevnen. Han måtte få slipt høvelbladet før han kunne komme fra høvelbenken.
-          Bor han i høvelbenken, måtte M spørre.
-          Nei, det er der han arbeider. Hans Høvel bor i et skap sammen med mye annet verktøy. Når han har høve, eller anledning, til det, tar han en pause i skapet.
-          Nå er det høvelig å ta en femminutt, pleier han å si før han rusler inn i skapet. Han gir klar beskjed til Klara Kost at hun må sørge for at det er rent for høvelspon når han kommer tilbake. Ellers er det ikke høvelig for meg å arbeide, sier han.
-          Hans Høvel er nøye på det sånn. Han vil ha det helt blåst på høvelbenken og på gulvet. Først da kan han konsentrere seg om det arbeidet han liker best. Finsnekring.
-          Hans har vokst fra å lage blomsterpinner og spekefjeler. Nå konsentrerer han seg om å lage møbler hvor det kreves håndlag.
-          Hans Høvel er ganske nøye på hvilke treslag han høvler. Gregers Gran holder han seg helst unna. Gregers duger ikke til finsnekring selv om han er lett å spikre i. Som regel er det for mye kvist i ham.  Furhild Furu kan til nød gå an dersom hun er tilnærmet kvistfri.
-          Bør Bøk og Eirik Eik er treslag han liker. De er høvelige for en skikkelig høvel. Hardved begge to.
-          Om nettene hender det rett som det er at Hans Høvel drømmer om skikkelig gamle dager for over tusen år siden. Da ble det bygget skip av eikeplanker. Vikingskip.

-           Det var lenge før Syver Sag levde. Skulle det bli eikeplanker, måtte Erik Eik splittes med kiler. Av ett eiketre ble det bare en skikkelig planke. Denne planken ble stort sett telgjet til med øks. Finarbeidet måte Hans Høvel gjøre.
-          Hans var aldri så stolt som når han så et vikingskip bli sjøsatt. Hadde det ikke vært for ham, var han sikker på at plankene ikke kunne tilpasses slik at skipet nesten ikke tok inn vann. Som takk for hjelpen fikk Hans Høvel være med når de dro i viking til fremmede land. Det var bestandig småarbeid som bare Hans kunne utføre.
-          I England så Hans eikeskoger som var mye større enn de hjemme i Norge. Derfor bestemte han seg for å bli i det nye landet. Hans Høvel slo seg ned i Jordvik øst i England. Sammen med Øyvind Øks hugget og høvlet de ned nesten all eikeskogen de kom over. Da hadde det gått så mange år at Jordvik hadde skiftet navn til York. Da det ikke var mer eikeskog å ta av i England, bestemte de seg for å dra videre vestover. Det nye stedet de kom til var i Amerika, og siden de hadde litt hjemlengsel, kalte de like godt stedet for New York.
-          Da de hadde hugget og høvlet der, fortsatte de vestover til de kom til prærien, det store slettelandet hvor det knapt er et tre før Rocky Mountains.
-          Her fikk Øyvind Øks rolige dager, mens Hans Høvel fikk drive med det arbeidet han likte best. Finsnekring.
Høvel, havel, hute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: