tirsdag 24. desember 2019

1001 godnatthistorier - 146. Historien om Mons Muslingkreps


146. Historien om Mons Muslingkreps
-          I kveld skal jeg fortelle om en liten fyr som du helt sikkert ikke har hørt om, nemlig Mons Muslingkreps.
Fru Fantasia satte seg ned og åpnet hånden.
-          Her er han. Se så liten han er.

-          Ett år er lenge. Ti år er mer. For ikke å snakke om hundre og tusen år. Men Mons Muslingkreps har vært her enda lenger. I hele fem hundre millioner år har han krabbet omkring inne i skallet sitt. Det er sikkert derfor han blir så gammel. Ingen har vel brydd seg om den lille karen som gjemmer seg inne mellom to skall, akkurat som et skjell.

-          I muslingkrepsfamilien er det noen som ikke er større en 0,2 millimeter, mens de største kan bli hele 30 millimeter eller 3 centimeter lange.
-          Siden Mons Muslingkreps liker å grave seg ned i bunnslammet i sjøen og finne maten sin der, er det ikke mange som ser ham. Det er nok derfor han har vært her så lenge.
-          Mons har sett det meste som er å se i verden, men han snakker ikke så høyt om det. Flere ganger har Mons krabbet opp på land, men det er i vann han liker seg best.
-          Den gangen da dinosaurene levde, fulgte Mons Muslingkreps nøye med. Det var en farlig og skummel tid for smådyr som ham. Dinosaurene så seg aldri for når de trampet omkring. Mons husker dem som det var i går.

-          De var ikke like fredelige alle sammen. Mons Muslingkreps hadde sett utallige slåsskamper. Derfor syntes han det var tryggest å være i sjøen. Han tenkte bare på hvor mange ganger muslingkreps var blitt trampet på av kjempeøglene.

-          Det var knapt trygt å være noe sted. Aller skumlest var de store dinosaurene som spiste kjøtt. Når de gikk løs på hverandre var det ikke trygt å være noe sted.
-          Jammen er jeg glad jeg ikke levde den gangen, sa M. - Tenk om jeg hadde gått tur i skogen og så hadde hodet til en kjempeøgle tittet frem innimellom trærne. Da tror jeg at jeg hadde blitt forferdelig redd.

-          Eller hva med en tyrannosaurus rex på bytur? Ikke vet den at den skal gå på venstre side av veien heller. Den bare tramper i vei uten å bry seg om noen ting. Kanskje er den sulten også?

-          Da kan du sikkert skjønne at Mons Muslingkreps foretrakk å trekke seg tilbake til sjøen, sa feen. - Riktignok var det dinosaurer der også, men de svømte i hvert fall omkring og trampet ikke i hytt og pine.
-          Mons har sett dyr, fisk og insekter komme og gå. De spiste hverandre og ble selv spist før de forsvant. Mons har bestemt seg for at han i hvert fall skal være her i fem hundre millioner år til og er sikker på at han skal greie akkurat det. Det gjelder bare å gjemme seg inne i skallet sitt når det er fare på ferde.
-          Mons Muslingkreps er av det nysgjerrige slaget og er spent på hva fremtiden vil bringe. I noen tusen år nå har det dukket opp noen merkelige skapninger som går på to bein. Det spesielle med dem er at de vil finne ut alt mulig. De nøyer seg ikke med å spise og sove som alle andre normale dyr. Dessuten vil de sette navn på alt de ser. Når de gjør det, tror de at de har funnet ut det meste. Rare greier, synes Mons. De brukte litt lang tid på å lære seg å gå, men nå ser han dem nesten over alt.

-          Mons Muslingkreps lurer rett som det er på hvordan menneskene skal greie seg når de ikke har et skall å krype inn i når det er farer som truer. Det er jo ikke helt normalt ikke å ha to skall som en kan trekke seg inn i, tenker Mons hver kveld før han sovner.
Skall, skallikke, skallute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: