tirsdag 17. desember 2019

1001 godnatthistorier - 139. Historien om Garmand Galleveps


139. Historien om Garmand Galleveps
-          Du som vet så mye, kan sikkert fortelle meg hva jeg fant på noe rosebusker i hagen til Gregersen. Jeg har aldri sett på maken.
M trakk frem en liten kvist med en merkelig utvekst. Fru Fantasia satte seg ned og tok en titt.

-          Her har Garmand Galleveps vært på ferde. Han er ikke kommet ut ennå, men ligger inne i denne klumpen ett eller annet sted og venter på at våren skal komme. Hva han gjør der inne hele tiden, er ikke greit å si.
-          Garmand liker seg best alene, selv om det kan være mange som bor inne i en slik galle. Alle bor imidlertid i sitt eget rom uten kontakt med andre. Det kan vi se om vi skjærer gjennom gallen.

-          Garmand har en stor familie som lever på ulike planter. Av en eller annen grunn er det flest galleveps som liker å bo i eiketrær. Kan hende er det fordi eiketrærne kan bli svært gamle og store? Det er ikke greit å vite.
-          Rosalind Rose er den planten som Garmand liker best. Ikke minst skyldes det at hun har så pene blomster. Det er alltid hyggelig å komme på besøk til henne fordi hun bruker slik god parfyme. Rosalind er en rose av den gamle sorten. Mange av de nye rosene dufter nesten ingen ting.
-          Familien til Garmand har egentlig Rosegalleveps til etternavn, men det navnet bruker de bare til selskaps, for eksempel når det er sommerball i blomsterenga.
-          Selv om Garmand er liten, er han en ganske stilig fyr.
-          Hvem andre er det som har en slik fin og rød bakkropp? Når Garmand vil gjemme seg for fugler og andre som vil spise ham, gjemmer han seg rett som det er der hvor Teitill Tyttebær holder til. Roger Rognebær er også en god venn når farer truer når det lir utpå høsten.

-          Hele sommeren ligger Garmand trygt og godt inne i rosegallen. Tror han selv iallfall. Dessverre er verden ikke så fredelig som han tror. Den gallen han ligger inni, synes svært godt. Det er diverse andre vepser som ønsker å legge eggene sine inne i rommet til Garmand. De stikker brodden inn og forsøker å komme inn i rommet hans. Som regel lykkes de ikke og må trekke ut brodden igjen.

-          Om han ikke blir forstyrret, har Garmand Galleveps gode dager når han er larve. Det er mørkt der inne i rommet hvor han holder til og ingen speil på veggen. Hva skal han forresten med speil når han ikke har øyne? Hadde han kunnet speile seg, hadde han nok lurt på hvordan det gikk til at han ble så vakker som han er når han flyr omkring.
-          Hele sommeren, høsten og vinteren holder han til inne i gallen om ingen kommer og forstyrrer.

-          Om våren gnager han seg ut av gallen for å hilse på Rosalind Rose. Der møter han gjerne andre galleveps som nettopp har kommet ut av puppen. Rosalind er egentlig ikke særlig begeistret for å få gallevepsbesøk, men hun er høflig og sier ikke så mye.

-          Rosalind er av den gjestfrie rosesorten, for hun har bodd på samme plassen i mange, mange år og vet at hun vil få mange uvenner om hun sier alt det hun mener. Derfor lar hun Garmand Galleveps holde på med sitt. Egentlig er jo gallene til rosegallevepsene pene også når Rosalind tenker etter.
Gull, gall, gute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: