torsdag 26. desember 2019

1001 godnatthistorier - 148. Historien om Maltus Mage


148. Historien om Maltus Mage
-          Hvem er det som rumler slik?
Fru Fantasia spisset ørene da hun satte seg ned ved siden av M.
-          Sannelig tror jeg ikke det er Maltus Mage som lager lyder. Hva har han fått å spise i dag, mon tro?
-          Bare en brødskive med honning på. Og så et glass melk.
-          Ja, jeg hører det skvalpe litt der nede, sa feen. – Har du forresten tenkt på at det er Maltus mage som er sjefen i kroppen din?
-          Nei, sa M.
-          De fleste tenker ikke på det i det daglige, men slik er det. Hvem er det som sier fra når du blir sulten? Det er Maltus Mage. Han begynner å småknurre for å fortelle at han ikke er fornøyd. Får han det ikke som han vil, blir han surmaget. Eller han kan lage mageknip. Alle kjenner når Maltus begynner å røre på seg, enten de er tynne eller tykke.


-          De eneste som hjelper er å gå i gang med å spise. Det er bare det at Maltus nesten aldri blir fornøyd. Bortsett fra når han blir sprekkmett og ikke kan få i seg mer. Maltus elsker kaker og kan aldri få nok. Bare én til, knurrer han. Om det er mer kake på fatet, får han nesten bestandig viljen sin. Sjokolade og godteri sier han heller ikke nei takk til. Maltus Mage skulle ønske det ikke bare var lørdagsgodt. Søndagsgodt, mandagsgodt, tirsdagsgodt, onsdagsgodt, torsdagsgodt, fredagsgodt drømmer han om hele uken. Rett som det er, får han det som han vil.
-          Maltus vet knapt at det er noe som heter nei takk. Det er mye triveligere for alle om han sier ja takk. Spør noen om han vil ha en kakebit eller en sjokoladebit, sier han ja takk og gjerne begge deler.
-          Om Maltus Mage får bestemme, og det får han som regel, vokser han seg større og større.

-          At bukseknapper ryker og spretter ut, vører han ikke.
-          Ikke noe problem, knurrer han og smiler. Det er masse bukser i klesbutikkene. Hvorfor ikke ha strikk i buksene fremfor belte? Er det vanskelig å holde buksene opp, er det bare å bruke bukseseler.
-          At Maltus Mage er sjefen, er lett å forstå. Nesten alle som mener de går og bærer på noen ekstra kilo, snakker om å slanke seg. Likevel blir de bare tykkere og tykkere. Noen blir helt fortvilet og skjønner ikke at de legger på seg, for de spiser nesten ingen ting. Mener de. Maltus Mage vet at det ikke er helt sant. Det skal ikke mer til enn at han knurrer litt, før han får en sjokolade eller en stor iskrem.
-          Det er ikke merkelig at Maltus blir en rund og trivelig fyr så mye godsaker han blir servert bare han ymter frempå at nå hadde det vært fint med en matbit. Nå skal vi ha det koselig sammen, smårumler han, og da blir det koselig nesten bestandig.
-          At klesbutikkene blir nesten utsolgt for bukser i store størrelser, er ikke Maltus sitt problem.
-          Maltus Mage er heldig. Han er bestandig med der det skjer noe. Om vinteren elsker han å være i skibakkene. Siden han gjerne er stor og tung, tar han nesten bestandig skiheisen opp. Nedoverbakke går det unna. Dess større han er, dess fortere går det. Ender det med knall og fall, er det Ronny Rompe som tar støyten. Det går som regel bra – er Maltus stor og tung, er Ronny stor og myk. Blir det noen blåmerker for Ronny, er det helt greit for begge to.
-          Maltus Mage liker å høre godnatthistorier eller eventyr. Det eventyret han liker aller best handler om Askeladden som kappåt med trollet. Trollet hadde laget en kjempegryte med grøt. De satt der og spiste og stappet i seg grøt. Askeladden hadde en ryggsekk på magen og fylte den med grøt når han ikke maktet å spise mer. Til slutt måtte trollet gi seg. Gjør du som jeg, sa Askeladden og tok tollekniven og sprettet hull på sekken. Skjærer du hull i magen. Der de bare å spise. Trollet så gjorde, og det var slutten for trollet.
-          Det var trollete gjort av Askeladden, mente M. – Jeg skjønner ikke at Maltus Mage er så glad i den historien.
-          Du får be mamma eller pappa lese det eventyret for deg, så får du se selv om du liker det eller ikke.
Troll, trall, trute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: