mandag 9. desember 2019

1001 godnatthistorier - 132. Historien om Akkvar Akkar


132. Historien om Akkvar Akkar
-          Nå har du fortalt mange godnatthistorier, sa M da fru Fantasia kom inn i soverommet. – Kan du ha flere historier igjen nå?
-          Jeg har iallfall ett tusen og en historier. Kanskje flere. Det er historier nok for nesten tre år om jeg kommer innom hver eneste kveld. Nå skal jeg fortelle om Akkvar Akkar.
-          Akkvar Akkar! Det var et rart navn. Det må være en raring som har et så merkelig navn?
-          Det skal være sikkert at han er en spesiell fyr. Dessuten har han de vakreste øynene i hele havet.

-          Er Akkvar en fisk siden han lever i havet?
-          Det var nesten riktig gjettet, men Akkvar Akkar er en blekksprut. Han er utrolig flink til å svømme. Dessuten liker han å leke gjemsel. Han kan skifte farge så fort som bare det. Svømmer han over sandbunn, blir han like grå som sanden. Er han i det frie havet, blir han nesten gjennomsiktig som vann.

-          Akkvar Akkar er gjemselens tusenkunstner. Det kan han trenge, for det er mange som kan tenke seg å spise ham til middag. Akkvar er vennesæl – han liker å være sammen med gode venner. Derfor svømmer han ofte i store stimer sammen med de andre i akkarfamilien. Det vet Spirm Spermhval å benytte seg av. Spirm liker Akkvar veldig godt, men det er ikke fordi de to er venner. Tvertimot.
-          Når Akkvar merker at Spirm er i nærheten, blir han helt blek av skrekk. Av alle krefter forsøker han å gjøre seg usynlig. Dessverre hjelper det ikke, for Spirm sender ut lydsignaler hele tiden når han jakter. Når lyden treffer noe, blir den sendt tilbake til Spirm slik at han kan høre hvor Akkvar er i vannet.

-          Spirm har noen store og skarpe tenner i underkjeven. Den som blir bitt av de tennene, havner i hvalmagen. Det verste, synes Akkvar, er at Spirm aldri pusser tennene sine.

-          Noen pussefisk har forsøkt å hjelpe Spirm Spermhval med tannpussen, men de skjønte fort at det var for farlig. Plutselig klappet Spirm munnen igjen og nåde den som ikke da hadde kommet seg ut. Pussefiskene fant ut at det var bedre å hjelpe andre og mindre fisk.

-          Heldigvis ser ikke Spirm særlig godt selv om han har store øyne. Øynene hans sitter på hver side av hodet slik at han stort sett bare ser med ett øye av gangen.

-          Når Akkvar Akkar hører lydene som Spirm sender ut, svømmer han alt han kan for å komme unna. Noen ganger har han sett inn i øyet til Spirm. Det er noe av det aller skumleste han har opplevd.
-          Hadde det ikke vært for Spirm Spermhval, ville livet vært en lek for Akkvar. Han hadde kunnet leke gjemsel dagen lang og skiftet farge hele tiden.

-          Akkvar Akkar er en dyktig svømmer. Når han ikke har det travelt, svømmer han bare med kappen på bakkroppen. Vil han ha skikkelig fart, skyter han ut en stråle med vann og fyker av gårde som en rakett.
-          Akkvar vet at han er en staselig fyr. Ser han noen som er ute med kamera, pleier han å vise seg frem og skifte farge.
-          Akkvar har bare et problem, og det er at han har hele ti armer. Da er det ikke greit når han skal spise. Noen ganger roter det seg helt til for ham. Hvilken arm skal han bruke? Arm nummer to fra venstre eller arm nummer tre fra høyre. Før han skal spise, er han dessuten svært nøye med å vaske hendene. Med ti armer og ti hender, tar det sin tid. Før han vet ordet av det, selv om han ikke kan snakke, så har noen andre forsynt seg av maten til Akkvar. Det er nok derfor han er så tynn og slank. Han rekker nesten aldri først frem til matfatet. Noen ganger blir det skikkelig knute på armene i tillegg. Da kan det hende at han ikke får noe mat den dagen. Men det er ikke noe stort problem. Akkvar Akkar vet at det er nok mat i havet til alle.
Ukk, akk, ute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: