mandag 23. desember 2019

1001 godnatthistorier - 145. Historien om Djerv Dvergbjerk


145. Historien om Djerv Dvergbjerk
-          Du har sikkert sett ham på Henningvola, sa fru Fantasia og viftet med en liten dvergbjerkkvast da hun satte seg ned ved siden av M.
-          Djerv Dvergbjerk heter denne fyren, og han er en liten tøffing.

-          Han er ikke store karen, men likevel klatrer han høyt til fjells. Iallfall hvis han finner et lunt sted.
-          For mer enn ti tusen år siden var store deler av Norge dekket av tykke isbreer. Det er ingen som vet ordentlig hvordan det så ut da, men det var nok ikke helt ulikt Grønland.

-          Alle trærne var samlet langt nede i Europa. Da det ble varmere, ble bjerketrærne enige om å flytte nordover, men de ble aldri sams om hvem som skulle dra først. Vintrene var kalde og somrene var korte.
-          Henning Hengebjerk ville gjerne reise. Han mente han hadde førsteretten fordi han var høyere enn alle de andre bjerketrærne. Fin og hvit i barken var han også, riktig et prydelig tre.

-          Det var bare det at når høststormene kom, syntes han Njord Nordavind rusket for mye i de tynne grenene hans, så han bestemte seg for å vente.
-          En vakker vårdag møttes Henning Hengebjerk, Laila Lavlandsbjerk, Finn Fjellbjerk og Djerv Dvergbjerk på en blomstereng nede i Frankrike et sted. Sevjen var på vei ut i greinene og alle kjente seg urolige. De ville gjerne følge med trekkfuglene nordover, men siden de hadde røtter som stod fast i bakken, kunne de ikke røre på seg. Det eneste de kunne gjøre når sønnavinden blåste, var å sende med så mye frø de kunne unnvære på veien nordover. Sånn er det å være rotfast.
-          Djerv var litt smartere enn de andre, og han greide å lure noen frø inn i fjærdrakten til Snøgrim Snøspurv som han visste skulle nordover.

-          Slik gikk det til at Djerv Dvergbjerk flyttet seg nordover. Han likte seg best der hvor det ikke var så mange andre trær som skygget for sola. Finn Fjellbjerk og Djerv hadde en avtale om at Finn skulle holde seg under tregrensen. Den avtalen holder de seg til den dag i dag. Det kan alle som går i fjellet tydelig se.
-          Alt hadde vært vel for Djerv Dvergbjerk om han hadde fått være i fred der han holdt til, men slik ble det ikke. Over alt hvor isen trakk seg tilbake, fulgte insekter, fugler og alt som kunne flytte på seg med.
-          Djerv forstod ikke hvorfor Rita Rype absolutt skulle hakke på ham hele vinteren og spise de knoppene han hadde klar til våren. Det var jo så mye annet å spise, prøvde han å si, men Rita Rype gjorde akkurat som hun ville.

-          Noen ganger fikk Djerv heldigvis hjelp av Njord Nordavind som blåste henne ned i bjerkeskogen, men akkurat som Djerv likte Rita seg best i høyfjellet.
-          Det koselige med Rita var at hun likte å legge eggene sine i skjul under Djerv. Ikke noe var så trivelig som når eggene klekket og små, søte rypekyllinger kom ut.

-          Da gjorde Djerv alt han kunne for å skjule dem for rovfugler. Glemt var all knoppespisingen fra sist vinter.
-          Djerv kunne nok ønske at sommeren hadde vart lenger. Det var bare det at han visste jo at det var den korte fjellsommeren som gjorde at han fikk være i fred for andre trær der over tregrensen. Djerv hadde også en avtale med Njord Nordavind at han skulle feie bort det meste av snøen der Djerv bodde.  Det er derfor dvergbjerk sjelden vokser der hvor store snøfonner samler seg og blir liggende lenge utover sommeren.
-          Utpå høsten når bladene til Djerv tok til å gulne, hendte det rett som det var at rypejegere kom travende og tråkket på ham. Det likte Djerv Dvergbjerk lite. Fikk han det til, spente han beinkrok på lange jegerbein. Da passet rypene som holdt seg gjemt, på å fly opp og bort.
-          Djerv hadde aldri skjønt poenget med å jakte på ryper. Kunne ikke jegerne holde seg hjemme slik som trær og busker gjorde?
-          Heldigvis var jegerne lette å jage bort når Njord Nordavind kom med snø og blåst og la et teppe av snø over hele fjellheimen.
Fjell, fjall, fjute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: