onsdag 18. desember 2019

1001 godnatthistorier - 140. Historien om Dolp Dørstokk


140. Historien om Dolp Dørstokk
-          I kveld skal jeg fortelle om Dolp Dørstokk, sa fru Fantasia da hun satte seg ved siden av M.
-          Du vet han du må gå over eller tråkke på hver gang du går gjennom en dør.
-          Hvorfor heter han egentlig dørstokk? Jeg har aldri sett noen stokk.
-          Det er fordi i gamle dager da de bygget hus av tømmer, så kalte de den nederste stokken i huset der hvor de skulle ha en døråpning, for dørstokken.

-          Dørstokken ble ganske høy, og det var tydelig at det var en stokk. Folk måtte løfte bena høyt før de gikk gjennom døra.
-          Jeg skjønner at du er en fe fordi du bruker tryllestaven når du går GJENNOM døra, måtte M si Jeg må bestandig åpne døra før jeg går gjennom døråpningen. Hvordan greier du å gå gjennom en dør uten å åpne den?
-          Nå spør du nesten mer enn jeg kan svare, smilte feen.
-          La oss høre hva Dolp selv har å fortelle.
Hun drysset litt stjernestøv over dørstokken inn til soverommet. Dolp var litt knirkete i stemmen før han kom i gang med å snakke.
-          Tipptipptippoldefaren som er på museum nå, fortalte meg om den gangen dørstokker virkelig var dørstokker. Det var andre tider, sa han. – Folk hadde virkelig respekt for dørstokkene. De løftet bena høyt for ikke å snuble, og de tråkket så godt som aldri på oss. Hvis de gjorde det, så stanget de hodet i dørkarmen. De måtte løfte bena og bøye nakken fordi døråpningen som regel var ganske liten.

-          Gamle dørstokker, eldre enn tipptipptippoldefaren min, sa at det var fordi det var ufredstider i Norge for over tusen år siden. Døråpningene var små for at det ikke skulle være så lett å bryte seg inn i hus med sverd i hånd.
-          Hadde jeg kunnet bestemme, sa Dolp Dørstokk, - så skulle det vært slik i dag også. Folk eier ikke respekt for oss dørstokker. Ikke nok at de snubler i meg rett som det er. Det kan jeg tåle. Men at jeg blir tråkket på nesten hele tiden, er noe jeg absolutt ikke liker.

-          Jeg har tenkt på dette gjennom et langt liv, sa Dolp.
-          Folk er blitt for late. De orker ikke å løfte føttene sine fordi de er blitt vant til veier og gulv uten en eneste ujevnhet. Helst skal de kunne gå uten å se hvor de går. Jeg har snakket med Ivar iPad og Mona Mobil om dette. De to har ikke tall på de gangene de er blitt mistet og har falt i bakken på grunn av en liten stein eller hump i veien.  
-          Hvorfor heter du Dolp, måtte M spørre. Det er et litt rart navn.
-          Fint du spør, for jeg er stolt av det navnet. Alle i familien har hatt det til fornavn eller mellomnavn. Når dørstokkene var så høye som de var før, var det bestandig noen som ikke greide å løfte bena høyt nok til å unngå å subbe nedi. Derfor ble dørstokkene gjerne slitt og fikk en liten dump eller dolp etter som årene gikk. En gammel og ærverdig dørstokk hadde en skikkelig dolp. En dolp er et slags adelsmerke, for å si det slik.
-          Selv har jeg ingen dolp. Jeg bare heter Dolp. Om du husker på det, vil jeg helst ikke at du tråkker på meg. Det gjør faktisk vondt hver gang, bare så du vet det. I hvert fall hvis du har sko på bena. Har du sokker på deg kan det gå an om sokkene er nyvaskete.
-          Hvis du kan lukke døren nå, ville jeg sette pris på det, sa Dolp. – For nå er det tid for å sove.
M gikk ut av senga og lukket døren. Hun strøk Dolp forsiktig med tærne slik at Dolp sukket av velvære.
-          Det var godt, knirket Dolp Dørstokk. God natt til deg!
Nitt, natt, nute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: