torsdag 19. desember 2019

1001 godnatthistorier - 141. Historien om Brørs Brød


141. Historien om Brørs Brød
-          I kveld skal jeg fortelle om en du kjenner godt, nemlig Brørs Brød, sa fru Fantasia.
-          Ham kjenner jeg godt, men jeg liker ham best når han har noe godt pålegg på seg. Honning er greit, bare at det liker de ikke så godt i barnehagen. Det synes jeg er dumt. Hvorfor skal DE like honning når det er jeg som spiser skiven med honning på? Det forstår jeg ikke.
-          Ikke alt er like lett å forstå, beroliget feen før hun fortsatte.
-          Det var en gang for lenge siden at Vera Hvete, Harald Havre, Byrg Bygg og Rudolf Rug ble enige om at det ville være trivelig om de kunne komme sammen oftere. Hele sommeren stod de i hver sin åker. Skulle de snakke sammen, måtte de rope til hverandre.
-          De hadde tenkt på dette i lange tider, men det var ikke før Gjermund Gjær dukket opp at det ble fart i sakene.
-          Gjermund hadde vært i mange land og arbeidet med mye forskjellig. De fire vennene kom sammen med Gjermund i et stort bakstetrau, og det var slik det begynte.

-          Gjermund Gjær elsket å bade om morgenen, men vannet måtte være lunkent, ikke for varmt og ikke for kaldt. Først gikk Gjermund i vannet, så de fire vennene. Da alle sammen var oppe i trauet, ble de eltet sammen.

-          Alle bortsett fra Byrg Bygg likte å bli knadd og eltet. Byrg var nok mest vant til å bli til vassgraut som bare trente litt røring, men han ble med likevel. Harald Havre kjente seg også litt utenfor fordi Gjermund Gjær ikke ville snakke med ham.
-          Da alle fem var eltet sammen, fikk de hvile noen timer.

-          Et klede ble lagt over trauet og alle blundet litt. Da kledet ble tatt av, så de til sin overraskelse at de hadde vokst sikkert tre ganger.

-          Ingen forstod det som hadde skjedd. Gjermund Gjær forsøkte å forklare.
-          Dere er blitt hevet, sa Gjermund.
-          Er vi kastet, ropte de andre i kor. – Men vi er i samme trauet. Det kan ikke stemme.
-          Ikke hevet sånn, sa Gjermund. – Jeg har hevet dere slik at deigen har vokst. Nå skal dere bli knadd og hevet en gang til når dere er formet til brød. Etterpå er det inn i stekeovnen og vips er dere nybakte brød.

-          De fire vennene ble ikke enige om hvem som skulle være øverst når de ble hevet og begynte etter hvert å krangle. Da var det Brørs Brød snakket for første gang.
-          Nå må dere holde ta det med ro, brummet Brørs. – Hvis ikke kan det gå galt med hevingen. Fortsetter dere slik, kan det bli for varmt og hevingen stopper opp.
-          De fire vennene holdt fred en times tid helt til de ble satt i stekeovnen. Da ble det fort for varmt. De kjente seg faktisk stekt. Hadde det ikke vært for at Brørs sørget for å få en beskyttende skorpe, ville de blitt svidd alle sammen.
-          Etterpå fikk alle lov til å avkjøle seg før de kom på frokostbordet. Her ble det disket opp med mange slags pålegg. Det virket som Smurf Smør, Olram Ost og de fleste andre kjente hverandre fra før.

-          Likevel hilste alle på nykommerne og smilte.
-          Endelig ferskt brød, sa de, - Så godt det dufter.
-          Smurf Smør var den første Brørs Brød og de fire vennene ble kjent med. Han fortalte hva som kom til å skje på frokostbordet og at det ikke var noen grunn til å bli redd.
-          Smurf hadde det så travelt med å forklare alt mulig at han helt glemte seg bort. Han la seg så tykt på den første skiven at han, Brørs og de fire vennene ramlet ned på gulvet med smørsiden ned. Alle skrek for det kilte sånn i magen. Etterpå ble det frokost.
Kil, kjal, kjute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: