onsdag 25. desember 2019

1001 godnatthistorier - 147. Historien om Tørres Tannbørste


147. Historien om Tørres Tannbørste
Fru Fantasia satte seg på senga til M med et lite stønn.
-          Har du sett Tørres Tannbørste?
Feen så spørrende på M.
-          Tørres er i tannglasset på badet, tror jeg, svarte M.
-          Der var han ikke. Sist jeg så ham var han opptatt med å speile seg mens han pusset på en tann.

-          Tørres sendte meg ut for å finne en bedre tannkrem fordi han ikke var helt fornøyd med den han hadde i tuben. Her skal du bare høre hva han sa. Han var så irritert at busten reiste seg.
-          Noen har ikke forstått at jobben min er å passe på tennene slik at de ikke må til tannlegen, freste Tørres. – Skal jeg gjøre det, duger det ikke når busten min blir sliten. Bra børster børster best, sa Tante Tannbørste bestandig. Dessuten trenger jeg en skikkelig tannkrem, en som smaker godt.
-          Tarjei Tanntråd klager hvis jeg ikke har gjort arbeidet mitt ordentlig. Han er ikke fornøyd med Carl Colgate som han mener er for opptatt av at han hører til Colgatefamilien. Carl har ikke jobbet seg opp slik som jeg og Tarjei har. Han er nesten bare opptatt av Colgatesmilet. Slikt tull.

-          Noen tror de kan smile seg frem til alt her i verden, men jeg og Tarjei Tanntråd vet bedre. Når tennene har hatt besøk av Camilla Kamferdrops og Smyril Smørbukk, den fløtepusen av en karamell, holder det ikke med å smile.
-          Carl Colgate holder seg stort sett inne i tuben hele tiden. Bare motvillig lar han seg presse ut, den innbilske fyren. En liten klatt er nok, sier han før han skrur igjen korken.
-          Hva jeg ikke forstår, er hvorfor jeg skal gjøre rent etter alle sammen. Riktignok lukter det godt når Camilla Kamferdrops har vært på besøk, men hun er ganske så klissete. Sannsynligvis vet hun ikke om det selv ellers hadde hun sikkert nøyd seg med å være i kamfertreet hvor hun kommer fra. Det hadde vært bedre om hun hadde blitt til en kamfertrekiste eller noe lignende.

-          Når Tørres Tannbørste blir sliten av all tannbørstingen, tenker han rett som det er på hva det skal bli av ham når han ikke duger til å arbeide. Skal han pensjonere seg og ta det med ro resten av livet og ha gode dager slik som andre pensjonister, eller ender han opp som restavfall? Det kunne vært fint å ligge i en solstol sammen med andre pensjonerte tannbørster og prate om alt de har opplevd.
-          Men slik gikk det ikke. En dag ble Tørres tatt med ut i garasjen hvor Sylleik Sykkel tydeligvis stod og ventet på ham.
-          Tørres hilste høflig og spurte om det var noe han kunne gjøre for Sylleik.
-          Om du hadde kunnet gjøre rent sykkelkjedet mitt, hadde det vært fint, sa Sylleik. – Jeg var ute og syklet her forleden og kom ut i et skikkelig uvær da jeg var på tur inne i skogen. Nå er jeg redd for at kjedet skal ruste om det ikke får olje på seg, men først må skitten fjernes.

-          Klart jeg kan hjelpe deg, sa Tørres, men etterpå angret han på at han hadde sagt ja. Maken til skittent kjede hadde han aldri sett.
-          Da Tørres var ferdig med jobben, sa ikke Sylleik takk en gang. Han var for opptatt av at han skulle få ny og ren olje.
-          Utakk er verdens lønn, mumlet Tørres for seg selv. Han var ikke helt sikker på hvor han hadde hørt akkurat det før. Mer rakk han ikke å si før han lå blant restavfallet og ventet på Søren Søppelbil.
Tinn, tann, tute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?


Ingen kommentarer: