søndag 8. desember 2019

1001 godnatthistorier - 131. Historien om Gullet Gullveps


131. Historien om Gullet Gullveps
-          I dag så jeg et lite insekt som jeg aldri har sett før, sa M da fru Fantasia trakk gardinet til side og kom inn i soverommet. – Det hadde så fine farger, både rød og blå.
-          Det må nesten ha vært Gullet Gullveps, svarte feen.

-          Hun elsker å ta seg ut og vise seg frem der hun flyr fra blomst til blomst. Om sommeren koser hun seg glugg i hjel når blomstene er fulle av nektar.
-          Familien til Gullet Gullveps er stor med mange hundre arter. De har til felles at de fleste av dem hører til de vakreste insektene som finnes der de skinner i flotte farger.
-          Gullet elsker å speile seg for å se hvor vakker hun er. Finner hun en duggdråpe i gresset, blir hun gjerne sittende lenge og beundre speilbildet sitt. Egentlig har hun ikke noe annet å gjøre enn å fly rundt og finne nektar. Hun er faktisk uforbederlig lat.
-          Når tiden kommer for å legge egg, finner hun en eller annen veps eller bie som lever for seg selv. Det kan for eksempel være Mona Murerveps.

-          Når Mona har strevd med å lage en liten krukke, legger hun et egg i krukken. Deretter finner hun larver og småinsekter til mat for sin egen lille larve. Det Mona Murerveps ikke vet, er at det er noen som følger med på det hun driver med. Gullet Gullveps later som hun bare er opptatt med å finne nektar og speile seg i duggdråper. Ser hun at Mona flyr bort etter å ha lagt egget sitt, er hun raskt på pletten og legger et lite egg hun også.
-          Det dumme er at Gullet er så liten at hun må krype inn i krukken for å legge egget sitt. Hvis Mona kommer tilbake og finner Gullet inne i krukken, blir hun fryktelig sinna.
-          Hva har du her å gjøre, summer hun.
-          Hun trekker frem brodden sin og forsøker å stikke. Gullet har ingen brodd og kan ikke stikke. Siden det bare er ett hull i krukken, kan hun ikke stikke sin vei heller. Hun ruller seg sammen til en liten kule slik at brodden til Mona ikke kommer til. Deretter blir hun kastet ut og kommer fra det hele med noen skrubbsår.
-          Mona Murerveps vet etter hvert ikke sin arme rad hva hun skal gjøre for å bli kvitt den innpåslitne latsabben inntil hun møter Edda Edderkopp.

-          Edda er spesialist på å lage nett som ser ut som et hull. Siden Gullet er litt redd for Mona Murerveps som stadig prøver å stikke henne og det ikke er så mange steder å gjemme seg, er det rett som det er at hun flyr inn i hullet som Edda har laget. Det er sjelden Gullet kommer ut igjen, så det ender nok med at hun blir spist.
-          Mona vet å sette pris på den jobben Edda gjør. Utover sommeren slenger hun derfor ned en fet larve eller noe annet godt som hun vet Edda Edderkopp liker.
-          Slik går dagene for Gullet Gullveps og Mona Murerveps. Mona holder øye med Gullet som likevel bestandig har hellet med seg. Iallfall noen ganger. Derfor er det du kan se henne av og til slik som du gjorde i dag, avsluttet feen.

Veps, vaps, vute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: