onsdag 11. desember 2019

1001 godnatthistorier - 134. Historien om Brita Brennesle


134. Historien om Brita Brennesle
-          Her lukter det suppe, sa fru Fantasia og snuste da hun satte seg ved siden av M. – Og for en suppe!
-          Det er brenneslesuppe, svarte M. – Vi hadde det til middag i dag.

-          Mmm, så godt. Brita Brennesle vet å stikke seg frem. Nå skal jeg fortelle deg mer om Brita. Det er flere som liker henne, men mange synes hun er et forferdelig ugress. Brenner gjør hun også om hun kommer borti huden.
-          I gamle dager hadde mange gårder sin egen neslehage. De brukte brenneslen til å lage klær.
-          Men det går da ikke an å lage klær av brennesle som brenner slik, protesterte M.
-          Nå skal du høre. Etter å ha kuttet ned nesleplantene, la de alt sammen i vann. Der ble plantene liggende i flere måneder helt til alt var råtnet bort. Bortsett fra de fibrene eller trådene som er inne i stengelen. Disse fibrene ble brukt til å veve klær. Man har funnet klær av neslefibre som er flere tusen år gamle. Man kunne også behandle neslen som linplanter for å få ut fibrene. Etter at man begynte å lage klær og stoffer av bomull, forsvant nesletøyet.
-          Alt dette har Brita Brennesle nesten glemt. Men fremdeles havner hun rett som det er i suppegryta. Da er det de unge nesleskuddene som brukes. Spør mamma eller pappa om du ikke kan være med å plukke nesle og lage neslesuppe når våren kommer.
-          Brit Brennesle har ikke mange venner. Det er ikke så nøye, synes hun, for de tar seg litt for mye til rette. En av vennene av dette slaget er Nelson Neslesommerfugl.

-          Nelson flagrer rundt hele dagen om sommeren og hilser på Brita rett som det er. Brita forsøker å være høflig for hun vet at Nelson har glemt at hva han holdt på med da han var larve.

-          Ikke før han var kommet ut av egget som moren hans hadde lagt på ett av bladene til Brita, før han begynte å spise og spise. Det tok nesten knekken på Brita. Da omsider Nelson fant ut at han skulle forpuppe seg, hadde hun knapt blader igjen.
-          Brita Brennesle var misunnelig på de andre sommerblomstene. De ble beundret og fotografert. Hadde ikke Brita også blomster? Til og med mange blomster. Både hannblomster og hunnblomster. Hvem kan skryte av det?

-          Hvem andre er det dessuten som har så vakre blomster som Brita Brennesle? Nesten ingen er hun sikker på. Men man må komme veldig nær for å beundre dem. Da er det lett å komme borti de skarpe piggene og brenne seg.
-          Likevel er Brita fornøyd. Fordi hun er en brennesle, blir hun aldri plukket og satt i vase. Hvilken skjebne er egentlig det? Hun har hørt fra de andre blomstene at der står de noen dager før de visner og blir kastet. De får aldri satt frø.
-          Nei, da er det bedre å være brennesle og få stå i fred. De eneste som virkelig setter pris på henne er de vakre sommerfuglene som flagrer omkring. Det er nok til å gjøre Brita glad og nyte sommerdagene med sol og regn om hverandre.
Frett, fratt, frute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: