søndag 1. mars 2020

1001 godnatthistorier - 206. Historien om Lillian Liljekonvall


206. Historien om Lillian Liljekonvall
-          Kjenner du den deilige duften som kommer fra vårskogen, spurte fru Fantasia da hun slo seg ned ved siden av M.
Hun holdt en hånd bak ryggen.
M snuste ut i luften.
-          Det er liljekonvall. Blomsten som forteller at nå er det sommer? Hun så spørrende på feen.

-          Det stemmer, sa fru Fantasia og holdt frem en liten bukett med liljekonvall.
-          Lillian Liljekonvall liker ikke å være så tidlig ute som Babben Blåveis og Wilfred Hvitveis. Det er ingen grunn til å ha det så travelt, mener hun. Babben har ikke tid til å komme med blader før hun åpner seg.

-          Lillian er mer forsiktig for hun er kuldskjær; hun liker ikke kulde. Hun titter først opp for å sjekke om det er varmt nok. En liten finger stikker hun frem. Når det blir varmere i været, kommer hun fort opp.

-          Når alt ligger til rette og bladene har vokst ut, sender hun opp en liten blomsterstilk med de fineste hvite småklokker. Alle de andre blomstene som har sprunget ut, smiler når Lillian Liljekonvall nikker med hodet. Lillian er litt sjenert, og det er grunnen til at hun ser ned hele tiden. Helt annerledes enn Babben og Wilfred som har blikket rettet mot Solfrid Sol.
-          Mens både Babben og Wilfred vil ha så mye lys som mulig, liker Lillian seg best litt i skyggen av nyutsprunget løv. Til gjengjeld sprer Lillian den lifligste duft i sommerskogen.
-          Det er ikke mange blomster som får lov til å gi duften sin til parfyme, men Lillian Liljekonvall er en av dem. Hun bærer imidlertid på en fryktelig hemmelighet.
-          Lillian er en av de giftigste plantene i skogen. Hun ser så uskyldig ut der hun står og nikker med hodet i den letteste bris, men både blomster, blad og bær er giftige.

-          Det er sikkert grunnen til at Lillian er så gode venner med Holger Hoggorm og familien hans. Om vinteren samles mange hoggormer rett under der Lillian vokser. Der ligger de og venter på at det skal bli varmt nok i været til at de kan komme ut. Først når Lillian Liljekonvall kiler ormene med røttene sine, vet de at det er vår. Som takk for hjelpen biter Holger Hoggorm Lillian lett i roten. Det er nok derfra hun har giften sin.
-          Det tror jeg ikke noe på, sa M.
-          Nei, det er nok bare noe folk sier, svarte feen. - Folk sier så mangt. Men det som er sikkert, er at Lillian Liljekonvall er en av de mest populære skogsblomstene.
-          Hvert eneste år tidlig på sommeren finner hun veien til blomstertorgene, vill og vakker og duftende som hun er.
Duftelin, duftelan, duftelute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: