søndag 22. mars 2020

1001 godnatthistorier - 223. Historien om Bør Bris


223. Historien om Bør Bris
-          Du kommer inn til meg hver kveld lett som en vind, undret M seg da Fru Fantasia plutselig satt ved siden av henne i senga.
-          Det er kan hende fordi jeg får litt hjelp av Bør Bris, svarte feen. – Iallfall når jeg kommer medvinds.
-          Vanligvis sover Bør Bris om natten, noe som er lett å se ute på vannet. Da er det blikkstille og vannet ligger klart som et speil.

-          Når sola har stått på litte grann, begynner det å bli små krusninger ute på vannet. Det er så lite vind at det nesten er flaut. Da snakker vi om flau vind.
-          Bør Bris kommer når det begynner å blåse mer. Det blir småbølger på vannet, og da kaller Bør seg for lett bris. Dersom han puster seg enda mer opp, blir han til laber bris og frisk bris. Når Bør er frisk, rusker han skikkelig i trær og busker.
-          Bør Bris er venn med de fleste i motsetning til Orvar Orkan som ikke har noen venner.
-          En av bestevenninnene til Bør er Øyunn Øyenstikker. De to leker sammen på fine sommerdager. Øyunn foretrekker Bris når han er lett eller laber. Da kan hun stå stille i luften uten å streve for mye. Bør blåser opp insekter som Øyunn bare kan forsyne seg av.

-          Ellers er Bør Bris godvenner med alt som seiler på sjøen. I gamle dager hjalp han seilskuter med å seile på havet. Seilskutene foretrakk Bør når han ble frisk. Da gikk det akkurat passe fort og skutene kunne slappe av. Ikke laget Bør særlig store bølger heller.

-          Bør Bris er stort sett en grei og hjelpsom fyr. Når folk er på ferie om sommeren ved sjøen, liker han å lage solgangsbris. Da blir det fint å seile med små seilbåter eller drive med vindsurfing eller kitesurfing.

-          Rett som det er, tar Bør Bris seg en tur til fjells. Bør har det greit slik. Han kan reise hvor som helst og er ikke avhengig av transport. Han beveger seg helt av seg selv. Han undrer seg litt over de som snakker om at alt skal være miljøvennlig, og så setter de seg inn i bilen og kjører til butikken selv om det bare er noen få kilometer å gå. Bør har forsøkt å ruske litt opp i dem, men da bare trekker de luen hardt ned over hodet og vil ikke høre. Dem om det.
-          Oppe i fjellet om vinteren kan det hende at han blir både sint og sur på alle de som går på ski eller kjører slalom og har kjørt bil for å komme dit. Den som har gått motvinds i fjellet og har møtt Bør Bris når han er frisk, vet at han kan være skikkelig sur.

-          Da er det viktig å passe seg og vite hvor man går. Når Bør virkelig friskner til i fjellet, kan det være triveligst å være inne og spille kort eller gjøre noe annet hyggelig. Når fetteren til Bør, Kurt Kuling, blåser seg opp i fjellet om vinteren, er det sikrest å holde seg inne.
-          De som flyr paraglider, setter pris på når Bør Bris puster seg opp. Da er det bare å løpe noen skritt, så flyr de ut i luften og kan kose seg i flere timer.

-          Alt dette ordner Bør Bris opp i, og han blir aldri trett av å arbeide. Det er faktisk det morsomste han vet å blåse rundt omkring. Selv om han aldri blir egentlig sliten, synes han det er greit når kvelden kommer og han kan roe seg litt. Men neste morgen er han klar igjen til å blåse.
Blest, blast, blute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?


Ingen kommentarer: