mandag 30. mars 2020

1001 godnatthistorier - 231. Historien om Edvin Eddik


231. Historien om Edvin Eddik
-          I dag fikk jeg et vepsestikk, sa M da fru Fantasia satte seg på sengekanten.
-          Det gjorde skikkelig vondt, men så la mamma på et eddikomslag og det hjalp. Nå kjenner jeg ingen ting.
-          Det er hva jeg bestandig har sagt, sa feen. – Edvin Eddik er en grei fyr som er til hjelp mange ganger. Riktignok er han en ganske sur type, men hjelpsom er han. Om sommeren er det kjekt å ha han i nærheten hele tiden. Bare han blir brukt med en eneste gang når Vidar Veps har stukket, greier han som regel å stoppe smerten.

-          7 prosent Edvin Eddik er helt greit. Edvin kan være mye sterkere, men det virker helt greit med 7 prosent på vepsestikk.



-          Utover sommeren hender det rett som det er at det er mye brennmaneter i sjøen. De kommer ofte opp fra dypet når det er fralandsvind. Brita Brennmanet er ikke så flink til å svømme. Hun driver gjerne med strøm og vind. Selv om hun liker seg best på dypet, er det lite hun kan gjøre når vinden bestemmer.

-          Er du så uheldig at du kommer borti trådene hennes, er det bare å bruke Edvin Eddik 7 prosent. Det lindrer den sviende smerten.
-          Kusinen til Edvin, Maurhild Maursyre, hjelper til når det skal produseres kunstsnø i skianlegg. Det skal bare litt til, så blir vanndråpene som blåses ut av snøkanonene mye mindre og fryser til is fortere.

-          Edvin mener han er for fin til å brukes til å lage kunstsnø. Dessuten er Maurhild litt for langt ute i familien til at de snakker sammen. Maurhild blir solgt på Felleskjøpet, mens Edvin holder til i matvarebutikken.

-          Edvin Eddik finnes i mange varianter. Det har seg nemlig slik at nesten alle viner som gjærer før eller senere blir til eddik bare de får tilgang til eddiksyrebakterier. Eddiksyrebakteriene elsker alkoholen i vinen; det er det de lever av. Når all alkoholen er spist opp, er det bare vineddik igjen.
-          Da er Eddie Eddik så sur at det ikke går an å drikke ham. Selv om Eddie er veldig sur, blir han blid når han blir blandet sammen med olivenolje og får lov til å komme sammen med Sally Salat i Sala Salatbolle. Nå blir det andre boller, pleier Sala å si når de blir blandet sammen og satt på middagsbordet.
-          Ikke noe er så sunt og godt som en skikkelig salat, sier Sala. Hvem vil spise Birger Biff bare med saus og poteter? Det hjelper ikke om han får Bea Bearnaisesaus ved siden av seg og han prøver å si at saken er biff der han ligger på tallerkenen.
-          Eddie Eddik liker seg best på finere flasker, men han har ikke glemt hvordan det var å henge på epletreet.

-          Det var en deilig tid. Han hang der sammen med alle de andre røde eplene, og de snakket sammen om hva som ville skje med dem når de ble modne. Ingen visste noe sikkert, men ryktene svirret. Noen drømte om å havne på et fruktfat.

-          Andre ville heller bli til eplemos, eplemost eller eplesider. Eddie hadde allerede på eplekvisten bestemt seg for at han ville bli eddik. Og slik ble det. Han var heldig og fikk ønsket sitt oppfylt.
Edikk, edakk, edute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: