søndag 15. mars 2020

1001 godnatthistorier - 216. Historien om Bråttom Bringebærbille


216. Historien om Bråttom Bringebærbille
Varme vinder fra syd rufset i gardinene foran soveromsvinduet da fru Fantasia kom inn og satte seg ned på sengekanten.
-          Men hva er det for noen små biller som sitter i klærne dine, spurte M. – Dem har jeg ikke sett før.
-          Sannelig er det ikke Bråttom Bringebærbille som har blitt med meg sammen med flere andre i familien sin.
-          Hun har det forferdelig travelt nå på våren og forsommeren. Hele vinteren har hun ligget klar og ventet på at varmen skal komme. I alle vintermånedene har hun ikke fått i seg en eneste matbit. Det er ikke rart at hun er skrekkelig sulten.
-          Heldigvis er det mange rognetrær rundt omkring, men det er ikke hvert år at de har fullt opp av blomster. Noen år har Rolleik Rogn nesten ingen blomster.

-           Da blir det nesten sveltihjel for Bråttom. Hun roter rundt nede i løvet fra i fjor og venter på at bringebærene skal begynne å få blomsterknopper. Der nede må hun passe seg slik at hun ikke blir spist. Det er mange andre som er sultne etter vinteren. Lauritz Løpebille er en av dem som ikke har spist på mange måneder. Finn Firfisle er en annen som begynner å røre seg når han får varme i kroppen. Finn har ligget i dvale hele vinteren og er sulten som få.

-          Endelig begynner bringebærkrattet å bli grønt. Bråttom får det travelt med å klatre opp i buskene. Der sitter hun og går nesten i ett med stammen, brun som hun er. Når blomsterknoppene titter frem, er hun på pletten.

-          Bringebærblomster er det beste Bråttom vet. Når hun har spist seg mett, legger hun et egg eller to inne i knoppen. Deretter drar hun på ferie.
-          Sommeren går sin gang, og det er en deilig tid for alt som lever. Bråttom kunne noen ganger ønske at tiden kunne stå stille. Svein Svarttrost synger så vakkert når det lir mot kveld, men snart får han det også travelt med å skaffe mat til ungene som klekkes. Da er det slutt på sangen.
-          Når Bråttom Bringebærbille reiser på ferie, klekkes de eggene hun har lagt inne bringebærene og blir til bringebærmark.

-          Dessverre er det ikke bare Bitten Bringebærmark som liker bringebær. Brita Bringebærplukker har ventet på at Bringulf Bringebær skal rødme hele sommeren. Hun har vært klar lenge med bringebærspannene sine. Men Bringulf har det ikke travelt. Han trives som kart mesteparten av sommeren og vet at når det lir utpå sommeren, er det snart slutt for ham. Det er bedre å være kart enn å ende opp som rørte bringebær, bringebærsyltetøy eller bringebærsaft.
-          Derfor lar han Bitten Bringebærmark holde på uten å protestere. Ikke det at han har så mye han skulle ha sagt heller der han henger på bringebærbusken.
-          Hvis Bitten er heldig, rekker hun å slippe seg ned fra Bringulf Bringebær og forpuppe seg før Brita Bringebærplukker kommer med bringebærspannene sine.
-          Når høstløvet faller fra busker og trær, er det tid for å krype ut av puppen. Hver eneste år er hun like forvirret. Hvordan kan det ha seg at hun som har vært mark i lange tider, plutselig er blitt en helt annen og har skiftet navn fra Bitten Bringebærmark til Bråttom Bringebærbille? Hun forstår ikke dette i det hele tatt.
Forstått, fortsatt, forstute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: