lørdag 28. mars 2020

1001 godnatthistorier - 229. Historien om Tea Tekopp


229. Historien om Tea Tekopp
-          Så du henne på bordet til kveldsmaten, spurte fra Fantasia da hun slo seg ned på sengekanten.
-          Hvem da, sa M.
-          Tea Tekopp, vel.
-          Jeg trodde du mente Brørs Brød. Jeg drikker ikke te. Det er bare mamma og pappa som gjør det. Når de ikke drikker kaffe da. De har en sånn rar kaffemaskin som brummer hver gang kaffen er ferdig og spruter ut i Karsten Kaffekopp.
-          Tea Tekopp liker ikke slike nymotens greier, sa feen.

-          Tea mener bestemt at teen skal trekkes i en tekanne før hun får den helt opp i seg. Helst liker hun en tekanne av glass som er like gjennomsiktig som henne selv. Da kommer den fine gyllenbrune tefargen til sin fulle rett. Som regel er dessverre verken hun eller tekannen laget av glass. For Tea er det ikke noe stort problem at hun er laget av keramikk eller porselen, men hun liker å se hva det er som blir helt opp i henne før hun blir fylt opp. Hun er litt fin på det slik, Tea.

-          Hun sier ikke nei takk til en liten melkeskvett heller, men sukker vil hun helst ikke ha.
-          Det er en ting Tea har lurt på hele sitt liv, nemlig dette. Når hun blir satt på bordet, har hun bestandig hanken til høyre. Hun har jo forstått at det er fordi omtrent alle tar tekoppen med høyre hånd når de drikker. Tea er ikke dum, må vite! Men så er det alle de som drikker te med venstre hånd. Hva skal de gjøre når hanken er på høyre side av koppen? Hvorfor er det ingen kopper som har hanken på venstre side?
-          Ha, ha, ha! utbrøt M. – Det er jo bare å snu koppen slik at hanken kommer på rett side.
-          Er det sant, hørte de fra skapet på kjøkkenet hvor tekoppene stod. – Er det så enkelt? Det skal jeg huske på til neste gang. Jeg skal si det til alle koppene her inne. Dette er noe vi har snakket om i årevis. Bortsett fra te og kaffe, da. Kanskje jeg kan komme ut av skapet, så skal jeg fortelle dere om te?
M gikk inn på kjøkkenet, klatret opp på en stol og hentet ut Tea Tekopp.
-          Takk skal du ha. Det var godt å komme ut av skapet. Javel, det er slik du har det, sa Tea og så seg rundt i rommet.
-          Men hvor har du tekoppene?
-          Jeg har ingen tekopper. Jeg bruker bare Melvin Melkeglass.
-          Har du ikke tekopp??? Går det virkelig an? Du vet ikke hva du går glipp av. Bare vent til du blir voksen og får din egen tekopp. Ikke noe er som en god, varm kopp med te. Selv liker jeg best te fra Assam i India. Det er den fineste teen, mener jeg. Jeg har selv vært der og sett hvordan de plukker teblader fra tebuskene.

-          Det er bare de fineste bladene som blir plukket og tørket. Egentlig liker jeg best te som blir trukket i en tesil. Da blir smaken best. Nå for tiden er folk late og bruker ofte teposer. Det blir ikke helt det samme, mener nå jeg.

-          Det viktigste er nå likevel at jeg blir fylt opp med god og varm te. Da er livet godt å leve. Om jeg i tillegg får en liten kjeks på asjetten, kan jeg ikke ha det bedre.
-          Nå vil jeg gjerne inn i skapet igjen, sa Tea Tekopp. – Jeg vil helst være uthvilt til morgenteen. Da sees vi ved frokostbordet. God natt til deg!
-          God natt, sa M og trakk dyna opp til haken.
Hakk, hekk, hute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: