fredag 20. mars 2020

1001 godnatthistorier - 221. Historien om Grusken Grus


221. Historien om Grusken Grus
Fru Fantasia hadde med seg en neve grus da hun kom inn til M og satte seg ned på sengekanten.
-          Hvem skulle vel trodd at Grusken Grus hadde så mye å fortelle, sa feen. - Hun ligger der bare, og vi legger egentlig ikke merke til henne.

-          Vi har masse grus rett utenfor huset, sa M, men den ser ikke slik ut.
-          Jeg la merke til det, ja. Det er maskingrus som er knust i store steinknusere. Grusken er naturgrus som er laget av Elvin Elv. Grusken ser derfor litt annerledes ut. Hun er mer rund for å si det slik.
-          Rett som det er, sier Grusken Grus, at det ikke er noen som har det bedre enn henne der hun ligger på stiene og veiene opp til Oftenåsen. Hun ligger ikke over alt, bare på utvalgte steder som hun har valgt selv. Alt Grusken opplever er nesten utrolig.
-          Hun er for eksempel blitt ekspert på joggesko. Nesten alle joggeskoene som selges i den lille byen Steinkjer, kommer før eller senere og hilser på Grusken. Joar og Jofrid Joggesko kommer for eksempel minst en gang i uka etter at snøen har gått. De to liker mye bedre å jogge oppover der hvor Grusken holder til.

-          Det er mye bedre å være med Jens Jogger opp til Oftenåsen enn å vasse rundt i blautmyra i skogen.
-          Det fine med Oftenåsen er at det er mange veier å velge mellom, sier Grusken Grus. Det er stier som passer for dem som har med seg barnevogn og stier for dem som vil komme raskt til topps.

-          Grusken Grus ligger på nesten alle turveiene. Det er ikke bare folk som Grusken blir kjent med. Om nettene og tidlig om morgenen tar Eivind Elg rett som det er en rusletur og hilser på Grusken. Han skraper gjerne litt med forbena for å fortelle at han er der.

-          Tidlig om morgenen er Tian Tiur ute. Han må spise litt grus for å få småstein i kråsen eller muskelmagen. Tian har ikke tenner, så det er nede i kråsen at furuskudd og annet smågodt som han spiser, blir malt i småbiter.

-          Grusken liker ikke noe særlig å havne i kråsen til Tian, men hva kan hun gjøre med det? Heldigvis er det nok av henne igjen på stiene.
-          Oppe på en av myrene som ligger noe høyere opp på Oftenåsen, har Grusken en god venn som kommer hver eneste sommer. Det er Sonni Soldogg. Han er ikke stor og gjør ikke mye av seg, men han har en slik fin rødfarge og bladene hans er så vakre.

-          Alle de som har det travelt med å komme opp til toppen av Oftenåsen for å sette seg i Trollstolen, vet ikke hvor mye som er å oppleve langsmed stiene. Joar og Jofrid Joggesko har det alt for travelt til å se alt det fine som er nesten over alt. Det gjelder bare å stoppe og se.
-          Derfor liker Grusken Grus å legge der hun ligger og følge med på alt som skjer fra tidlig vår til sen høst.
Grusk, grask, grute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: