torsdag 19. mars 2020

1001 godnatthistorier - 220. Historien om Wothan Vulkan


220. Historien om Wothan Vulkan
-          I kveld skal jeg fortelle deg om Wothan Vulkan, sa fru Fantasia da hun kom inn til M.
-          Hvem er det, spurte M.
-          Den som visste det, sa feen, men han bor iallfall på øya Vulcano nord for Sicilia i Italia. Der har han holdt til i uminnelige tider. Noen sier at han er i slekt med den gamle guden Vulcanus eller Vulkan som bodde på samme sted, men det er det ingen som vet sikkert i dag.
-          Det som imidlertid er sikkert, er at Wothan Vulkan er en hissigpropp. Når han blir skikkelig sint, er det veldig synlig.
-          Først begynner han gjerne å rumle og lage små jordskjelv. De fleste gangene går det gjerne fort over. Er det noe som virkelig irriterer Wothan, begynner han å spy ut røyk og aske.
-          Hvorfor Wothan Vulkan blir sint, er det mange meninger om. Selv synes Wothan det er godt å få lufte ut følelsene sine. At han plager folk, bryr han seg lite om.
-          De som bor ved siden av Wothan Vulkan, synes han burde være flinkere til å si fra når han får utbruddene sine. Mange steder bor bøndene i nærheten av Wothan fordi jorda rett ved gjerne er svært fruktbar. Mange ganger må de bare slippe alt de har i hendene og springe for livet når Wothan virkelig setter i gang.

-          Når røyken står høyt til himmels, blir det gjerne lyn og torden. Da vet folk å passe seg. Når Wothan Vulkan viser at han er sint, gjelder det å være på vakt. Uten å varsle renner det over for ham og da flommer det lava nedover fjellsidene og utover der folk bor. Wothan bruker ofte bilveiene folk har laget når han lar lavaen velte frem. Han tror nok at veiene er laget for ham.

-          De som bygget veien, synes Wothan Vulkan kunne spurt om lov før han velter frem, men hva bryr Wothan seg om det? Ingen ting! Han gjør som han vil, og folk må bare ha seg unna.
-          Dessuten hva skjeller det Wothan hva folk sier? Han har holdt på i hundrevis av millioner av år, og det har han tenkt å fortsette med.

-          Dypt under vulkantoppen har han samlet massevis av flytende magma eller smeltet fjell som bare venter på å slippe ut. Hver gang Wothan har et utbrudd av sinne, bygger han fjellet høyere og høyere, lag etter lag.

-          Det er ikke alle steder han driver på den måten. Noen steder i verden styrer han sinnet sitt og lar bare lavaen renne ut i strie strømmer. Det er noe folk vet å sette pris på.

-          Lavaen som renner ut på denne måten, flyter lettere utover og lager ikke slike bratte fjell, men brennende varm er den likevel.
-          Likevel tenker Wothan Vulkan på folk rett som det er. På Island har han laget små gryter flere steder hvor det går an å koke egg og tilberede annen mat.

-          Andre steder på Island har Wothan Vulkan sørget for å lage varme kilder som folk kan bade i selv om vinteren. Wothan er slett ikke bare vrang og vrien.

-          Det eneste er at Wothan Vulkan er lunefull og aldri sier klart fra når han synes nok er nok og kommer med et kraftig utbrudd.
-          Jeg gjør som jeg vil, sier Wothan. – Ferdig med det!
Krift, kraft, krute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: