torsdag 5. mars 2020

1001 godnatthistorier - 209. Historien om Tor Tordensky


209. Historien om Tor Tordensky
-          Har du sett den spesielle skyen høyt oppe på himmelen i kveld, spurte fru Fantasia da hun kom inn gjennom det åpne vinduet.
-          Ja, jeg har aldri sett en slik sky før, svarte M.

-          Det er Tor Tordensky som har tatt seg en tur høyt, høyt opp. Han har nok ligget og samlet krefter hele dagen før han bestemte seg for å skyte til værs. Det er slik det ofte er på varme sommerdager. Haugskyene ligger rundt nesten over alt og ser på hverandre og kan ikke helt bestemme hvem det er som skal vokse og bli mye større enn alle de andre skyene.

-          Bare se opp på himmelen en varm sommerdag. Først er det blått over alt. Midt på dagen omtrent begynner det å dukke opp små skydotter på himmelen. Noen av dem forsvinner og blir helt borte etter noen minutter mens andre vokser.  De som holder på å vokse, har en tydelig kant og hvis du følger med, kan du observere at de eser ut til siden og oppover. De som ikke vokser, er mer utydelige i kanten. Det er lett å se.

-          De skyene som har det travelt med å bli større, er gjerne mørke under. Hvem som til slutt skal bli Tor Tordensky, er umulig å vite.
-          Hvorfor vokser skyene slik, måtte M spørre. – Er det noe de spiser eller er det noe annet?
-          Det som er det merkelige med skyer, er at de vokser fordi de spiser varm luft.
-          Går det an å spise varm luft? M så ut som et spørsmålstegn.
-          Skyer gjør det hele tiden mens de vokser. Når de til slutt blir mette, faller de sammen og forsvinner. Neste dag er alle sammen som regel borte og himmelen er igjen blå.
-          Selv Tor Tordensky har det på den måten.

-          Når Tor har vokst seg skikkelig stor, er selv de største fly redde for å nærme seg ham. De flyr bestandig utenom når de møter slike kjempeskyer som ligger i veien.
-          Dersom Tor Tordensky får vokse som han vil, begynner han å lyne og tordne. Det kan være ganske så skummelt å se og høre på.

-          Først ser du lynet. Etterpå kommer tordenskrallet. Dersom du kan telle til to etter at du har sett lynet før du hører det tordne, er lynet omtrent tre hundre meter unna. Kan du telle sakte til ti, er lynet tre kilometer borte.
-          Enten du tror det eller ikke, så blir Tor Tordensky både mett og sliten av å spise all varmluften. Vi kan si at han får mageknip som gjør at det romler og tordner i magen hans. Til slutt orker han ikke mer og slipper løs alt regnet han har inni seg. Noen ganger har han det så travelt med å slippe alt han har spist at han kaster ut store haglbyger.

-          Når det blir kveld, roer han seg gjerne ned, selv om han noen ganger holder på med romlingen sin langt utover natten.
Nitt, natt, nute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: