mandag 2. mars 2020

1001 godnatthistorier - 207. Historien om Leila Lerke


207. Historien om Leila Lerke
-          Hører du fuglesangen utenfor, spurte fru Fantasia og satte seg ved siden av M.
-          Ja, hvem er det som synger slik hele tiden nesten uten å stoppe?
-          Det er Leif Lerke som kvitrer for å lokke til seg Leila Lerke.
-          Leif Lerke liker seg i åpne landskap, gjerne kornåkre som blir sådd om våren. Når han mener han har funnet et fint sted å bygge rede, flyr han høyt opp i luften og kvitrer alt han kan. Ofte står han nesten stille og svirrer med vingene. Noen ganger synes han bare som en liten prikk mot himmelen.

-          Det er mange farer som truer Leif Lerke. En av dem er Leiulf Lerkefalk. Leiulf er ikke store karen, men han er en mester til å fly og fange småfugler.

-          Når han er i luften, er det knapt noe som unnslipper det skarpe blikket til Leiulf. Han og de andre falkene er lette å kjenne igjen på de spisse vingetippene. Rett som det er, skriker han mens han flyr. Lyden bare skjærer gjennom marg og bein hos Leif Lerke og de andre småfuglene.
-          Hvor fine kunne ikke somrene vært uten Leiulf Lerkefalk? Hele tiden må Leif Lerke passe på og holde utkikk. Det er derfor han flyr slik opp og ned over den plassen han har tenkt å bygge rede. Når Leila kommer, må han være enda mer på vakt. Heldigvis varer det ikke lenge før Svante Svale kommer. Svante og familien hans flyr både høyt og lavt og gir Leiulf annet å tenke på.

-          Når det blir roligere i lufta for lerkene og Leiulf Lerkefalk har annet å tenke på, finner Leif og Leila en fin plass til redet. Bjørnar Bonde er ferdig med våronna og det spirer og gror i kornåkeren.
-          Leila skynder seg med å legge fem egg. Hvis hun er heldig, blir ungene flygeferdige før neste gang Bjørnar kjører traktor i åkeren.

-          Om alt går som det skal, er hele lerkefamilien på vingene i juli måned. Da er det tid for å trene på ferden sørover til høsten.
-          Utover sensommeren er det en overflod av frø og insekter. Lerkefamilien kan velge og vrake i matfatet. Når Bjørnar Bonde tresker byggåkeren, blir det enda mer å spise, noe som kommer godt med når familien skal på langferd.
-          Leif og Leila Lerke har planer om å fly over til Danmark først. Da må de krysse Skagerak.

-          For å komme til Danmark pleier de å fly ned til Larvik først. Derfra går det ferge til Fredrikshavn. Siden det ikke er så lett å finne veien, pleier de å følge etter Danmarksfergen.  Den har det veldig travelt. Derfor er det viktig for lerkefamilien å være i god form. Helst skal det være vind fra nord også.

-          Med hjelp av Njord Nordavind pleier overfarten å gå greit. Med en gang de får øye på Skagen, sier de farvel til fergen og flyr mot land. I Nord-Jylland er det store åkrer med massevis av mat for sultne lerker.

-          Det er et spetakkel uten like når de lander, for de er ikke alene om å dra sørover om høsten. Dessverre er Leiulf Lerkefalk også kommet til Danmark. Derfor er det nødvendig å passe seg, men som regel går det bra. Slik også denne høsten.
Trekk, trakk, trute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: