lørdag 21. mars 2020

1001 godnatthistorier - 222. Historien om Kaolus Kaolin


222. Historien om Kaolus Kaolin
Fru Fantasia hadde en liten kopp i hånden da hun kom inn til M og satt seg ved siden av henne like ved hodeputen.
-          Vet du at noen av de fineste og tynneste porselenskoppene som er laget, kommer fra Gaoling i Kina?
-          Hvorfor kommer de helt fra Kina, spurte M. - Er ikke det litt langt å reise for en liten kopp hele den lange veien hit?

-          Grunnen til det er at for lenge, lenge siden, før alle andre, begynte folk å lage det fineste porselen i Kina. For å lage porselen, måtte de bruke den hvite leiren som de kalte for kaolin. Den er helt annerledes enn vanlig blåleire.

-          Av kaolin går det an å lage porselen som er så tynt at det nesten er gjennomskinnelig. Kaolus Kaolin er svært så stolt over at han kan formes til så mye fint. Alt fra kjempestore krukker til det fineste porselensservise.

-          Kaftein Kaffe sier at han helst av alt vil skjenkes opp i porselenskopper slik som Karsten Kaffekopp. Kaftein smaker mye bedre om han blir drukket av ekte porselen, tror han selv. Karsten har så liten hank at det ikke er plass til alle fingrene, og han vil helst holdes slik at iallfall lillefingeren peker rett ut i luften. Det ser mye finere ut å holdes slik. Krøger Krus holdes gjerne med alle fire fingrene inne i hanken.
-          Kineserne som bodde i Gaoling greide lenge å holde på hemmeligheten om hvordan lage porselen. Ikke så rart siden de tjente store penger på å selge porselen til de som ikke visste hvordan porselen skulle lages.
-          Først for omtrent tre hundre år siden fant folk i Europa ut hvordan man skulle lage porselen. En mann i Tyskland som het Johann Friedrich Böttger arbeidet lenge med alkymi, hvordan lage gull av andre metaller.  Det fikk han ikke til, men sammen med andre greide han å lage porselen som var like bra som det de hadde laget i Kina i lange tider.
-          Kaolus Kaolin liker imidlertid best å ligge der han alltid har ligget, nede i jorda. Han forstår ikke hvorfor det skal være så viktig å spise og drikke av det aller fineste porselen. Hva som betyr noe, må jo være hva man spiser?
-          Kaolus har tenkt mye over dette der han ligger i jorda. Han har sett mennesker komme og gå. De aller første menneskene hadde knapt klær på kroppen, og de så ikke ut som menneskene i dag.

-          De hadde stort sett nok med å finne mat og holde seg varme om de bodde langt mot nord og sør.
-          Siden ble menneskene opptatt av å pynte seg og være like fine som alle andre. Pyntet noen seg med gull, måtte de fleste andre pynte seg med gull.
-          Rike kinesere måtte spise av porselenstallerkener. Siden de ofte hadde veldig vide ermer på klærne sine for å vise at de ikke arbeidet, begynte de å spise med pinner for ikke å dyppe ermene i maten.

-          Kaolus Kaolin har sett det alt sammen der han holder til i Gaoling. Nå var det knapt mer igjen av ham, for alle vil spise av porselen Hadde det ikke vært for at han hadde gjemt seg under en berghammer inne i skogen, ville han nok vært forsvunnet, han også.
Kaoling, kaolang, kaolute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: