søndag 8. mars 2020

1001 godnatthistorier - 212. Historien om Fjodor Fjesing


212. Historien om Fjodor Fjesing
-          Når det snart er sommer og tid for bading, er det greit å vite om Fjodor Fjesing, sa fru Fantasia da hun flyttet litt på dynen for å sette seg på sengekanten.
-          Det var et merkelig navn? Fjodor Fjesing? Hvorfor heter han Fjesing?
-          Jeg tror det er fordi han har et slikt rart fjes når han ligger på bunnen og ser opp.

-          Det spesielle med Fjodor er at han er giftig. Han har noen pigger på ryggen og gjellelokkene som det ikke er verdt å røre. Det er ikke uten grunn at han kalles havets hoggorm.

-          Den som tråkker på Fjodor Fjesing vil angre på at han ikke har sett seg for. Et stikk fra Fjodor kan kjøre skikkelig vondt.

-          Bortsett fra at han sier fra når han blir tråkket på, er Fjodor Fjesing en trivelig fyr. Riktignok ser han litt sur ut med den geipen sin, men det er bare utenpå. Hvem liker forresten å bli tråkket på av svære pailabber? Ingen, tror jeg, sa feen.
-          Akkurat som mange andre fisker som trives best på bunnen, er Fjodor litt lat. Hvorfor svømme rundt når man like godt kan ligge rolig og vente på at maten skal komme drivende eller svømmende?
-          Fjodor skjønner seg ikke på Margrete Makrell og familien hennes som må svømme rundt hele tiden.

-          Vel får Margrete sett seg omkring på mange ulike steder, men det er da spennende ting å se nede på bunnen også. Bare tenk på alle manetene som kommer drivende forbi. Det er slett ikke bare glassmaneter og brennmaneter å se.

-          Der han ligger på bunnen med øynene rettet oppover, er det mye rart som kommer drivende.

-          Hva med lille Skjønnfrid Sjøstikkelsbær som knapt synes i vannet om han ikke ser godt etter? Margrete Makrell og Sildine Sild har for mye bråttom til å få med seg slikt.
-          Fjodor har snakket med Ågot Ål om dette, og de to er enige om at det er best å holde seg på bunnen.

-          Når det blir varmt i sjøen på forsommeren, foretrekker Fjodor Fjesing å trekke ut på litt dypere vann. Da slipper han å passe på alle de svære pailabbene som tråkker rundt inne på grunna. Selv om de fleste er forsiktige med hvor de setter ned føttene, kan man aldri vite.

-          Fjodor husker godt da det kom en flokk ungdommer tidlig på våren og absolutt skulle bade enda det bare var litt over ti grader i vannet i Paradisbukta. Huffameg som de plasket og bråket. Heldigvis var det en stor tangklase i nærheten som det gikk an å gjemme seg under, men Fjodor hadde ikke tid til å se seg for. Kåre Krabbe holdt også til der, og han likte ikke å få ubedt besøk der han mesket seg med et blåskjell som han nettopp hadde åpnet. Fjodor fikk seg et skikkelig klyp i halen. Ikke fordi Kåre var av den hissige typen; han ble bare redd da han plutselig fikk overraskende besøk. Da Kåre fikk roet seg ned, unnskyldte han seg og ba Fjodor komme inn til sjøknekk og knask.
-          Hvis du legger deg ned med hodet under vann, kan det rett som det er være at du hører hvordan de der nede på bunnen holder på å knaske i seg godsaker, avsluttet feen.
Knisk, knosk, knaskelute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: