mandag 16. mars 2020

1001 godnatthistorier - 217. Historien om Gram Gammelost


217. Historien om Gram Gammelost
Da fru Fantasia satte seg ved siden av M, måtte M fortelle hva hun hadde sett i ostedisken i butikken tidligere om dagen.
-          Helt for seg selv lå en brun ost som ikke var geitost eller noen annen ost jeg har sett før.

-          Det var skåret en stor bit av den, men den lå der bare helt for seg selv.
-          Det kan ikke ha vært noen andre enn Gram Gammelost, sa feen. - Han er litt skarp på smaken, og ingen av de andre ostene er særlig begeistret for ham. Gram er en liten særling enda han ikke er gammel. Fra surmelk til ferdig ost bruker han bare to uker på å bli ferdig. Det eneste meieriet i Norge som lager gammelost, ligger i Vik i Sogn. Der har de hvert eneste år en gamalostfestival i mai måned, og selvsagt er Gram hovedpersonen.
-          Gram Gammelost bryr seg egentlig ikke så mye om de andre ostene i ostedisken. De er bare ungsauer, mener Gram. Selv har Gram vært på matbordet i Norge helt siden vikingtiden.
-          Da folk slo seg ned på Island for mye over tusen år siden, var Gram med. Da Eirik Raude en del år senere dro til Grønland, måtte Gram også være med.
-          I gamle dager laget folk gammelosten selv. Surmelken gjæret og ble helt over i en ostekiste for å modnes der. Den samme ostekisten ble brukt gang etter gang fordi de riktige gammelostbakteriene satt i kisteveggene.
-          Gram Gammelost har en hemmelighet som ingen vet om i ostedisken. Der tror de at Gram ender opp på matbordet som alle de andre ostene.
-          Slik er det ikke, men Gram har bestandig holdt hemmeligheten sin for seg selv.
-          Sannheten er at når det nærmer seg august, blir ostediskene mange steder tømt for gammelost. Det er fordi Krestian Kreps elsker gammelost. Gram Gammelost blir delt opp i små klumper og pakket inn i tøyposer som blir plassert i krepseteinene.
-          Grunnen til at Gram ikke vil fortelle hemmeligheten sin til de andre ostene i ostedisken, er at han er engstelig for at de vil gjøre narr av ham fordi han ikke duger til annet enn å bli krepsemat.
-          Gram er litt redd for Krestian Kreps fordi han er så fæl til å klype. Selv om han ligger inne i en tøypose, gjør det vondt når Krestian klemmer til.
-          Mange krepsefiskere bruker annen agn i teinen enn gammelost, men når teinene blir trukket om morgenen, er det de med gammelost som er fylt med kreps.

-          Når teinene blir trukket, skjønner Krestian at han er blitt lurt.
-          Det er til pass for deg, sier Gram Gammelost. – Når du er så dum, kan du ikke vente annet.
-          Ikke rart at Krestian Kreps blir rød av sinne når han blir kokt.

-          Enda sintere blir Krestian når han ser hvem det er som også står på bordet, nemlig Gram Gammelost. Krestian blir skikkelig gram i hu der han ligger på krepsefatet.
Grim, gram, grute, så var den historien ute.
Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

Ingen kommentarer: