lørdag 1. august 2020

1001 godnatthistorier - 346. Historien om Sjur Skjære

346. Historien om Sjur Skjære

-          Jeg lurer på en ting, sa M da fru Fantasia satte seg på sengekanten.

-          Hvem kan det være som skvatrer så fælt hver eneste morgen? Det er ikke lett å sovne igjen hvis jeg våkner.

-          Det kan ikke være noen andre enn Sjur Skjære som holder på slik. Jeg tror han ikke liker at han ikke får være med fuglesangkoret om våren. Det er derfor han skriker slik. Sangen hans ligner litt det reiret skjærene bygger hver eneste vår.

 

-          Reiret ser ut som en kvisthaug som har havnet i trærne, men det gjør nytten sin. Det har til og med tak, og det er det ikke alle fuglene som tar seg tid med å bygge. Noen sier at når Sjur Skjære bygger reiret høyt opp i trærne, blir det en fin og solrik sommer. Bygger Sjur reiret lavt, blir det en regnfull sommer.

-          Om det er til å stole på, er ikke lett å si. Noen sier om været at østa glette gir våt hette og vesta klare vil lenge vare, og det kan nok stemme. At Sjur Skjære kan fortelle hvordan været blir om sommeren er nok mer tvilsomt. Da er muligens Erik Eik mer å stole på. Eirik sier dette om sommerværet når eikeløvet spretter: Eik før ask gir plask og ask før eik gir steik.

-          Sjur Skjære bryr seg lite om hva folk tror. Han bygger reiret sitt og ferdig med det. Det er viktig å være tidlig ferdig slik at eggene til Sjurhild klekkes før de andre fuglene er ferdige med sitt. Grunnen til det er at Sjur er en skikkelig eggtyv. Ser han sjansen stjeler han både egg og unger fra andre fugler. Det er ikke særlig pent, synes mange, men ungene til Sjur og Sjurhild trenger mat for å vokse opp. Slik er det i naturen. Det er ikke uten grunn at de fleste fuglene er veldig flinke til å gjemme bort reirene sine.

-          Sjur Skjære er en av de stiligste fuglene som finnes, og han vet det selv. I hvit skjorte og svart, grønnglinsende dress spankulerer han rundt omkring for å vise seg frem.

 

-          Han liker best å gå rundt på vårsnøen, for da vet han at den blåglinsende fargen synes best. At det blir litt kaldt på føttene, bryr han seg ikke om.

-          Noe av det mest morsomme og spennende Sjur driver med er å erte Kari Katt. Ofte driver han med dette sammen med mange andre skjærer. Når Kari ligger og sover, hopper Sjur nærmere og nærmere før han plutselig hakker henne i halen. Andre ganger stjeler han maten til Karia om kattematen blir satt ut. Og Kari lar seg lure nesten hver eneste gang.

-          En gang holdt det på å gå ordentlig ille for Sjur. Han hadde ertet Kari flere ganger etter hverandre og Kari tenkte at nå skulle hun ta igjen. Hun lot som hun sov, men hadde øynene på gløtt. Akkurat da Sjur skulle hakke henne på snuten, slo hun til og fikk tak i halen til Sjur. Hadde det ikke vært for at de andre skjærene var i nærheten og gikk løs på Kari, kunne det vært slutten for Sjur. Nå mistet han bare en av de fineste halefjærene sine.

 

-          Etter den hendelsen var han mer forsiktig, og Kari Katt fikk stort sett være i fred.

Fjær, fjør, fjute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: