fredag 14. august 2020

1001 godnatthistorier - 359. Historien om Fredrik Femtilapp

 

359. Historien om Fredrik Femtilapp

-          Gjett hvem jeg fant i gresset utenfor i kveld? Noen må ha mistet ham. Han var neimen ikke lett å se, for han var like grønn som plenen han lå på.

-          Nei, jeg vet ikke om så mange andre som er like grønne som gresset, svarte M. - Det måtte være Hagbart Hageslange, men det er vel ikke mange som mister ham, lang som han er. Hvem var det du fant, forresten?

-          Det var Fredrik Femtilapp, sa fru Fantasia og satte seg ned. Han var så lei seg der han lå. Han lå i gresset og ynket seg. Da jeg kom nærmere, hørte jeg at han ropte på Loms Lommebok og de andre som holdt til der sammen med ham. Fredrik hadde aldri vært alene før, og han var fryktelig redd.

 

-          Han ble så glad da jeg så ham, og jeg kunne ikke annet enn å ta ham opp.

-          Det var godt at du fant meg, sa han. – Jeg var virkelig redd for hvordan dette skulle ende. Jeg har bestandig hatt det trygt og godt sammen med de andre sedlene i Loms Lommebok. Noen ganger har jeg vært ute på tur, men jeg har bestandig kommet sammen med andre i pengefamilien. Det er så trygt og godt å ligge ved siden av sedler jeg kjenner.

-          Men han ser jo ut som en helt vanlig femtilapp, sa M. Han ser ikke redd ut i det hele tatt.

M så spørrende opp på feen.

-          Nå synes jeg du skal snakke til meg, sa Fredrik Femtilapp. – Jeg er levende, jeg også, bare så du vet det.

-          Unnskyld, svarte M. – Hvordan står det til med deg? Det var vel kaldt å ligge alene i gresset?

-          Det skal jeg si, svarte Fredrik. – For en som er vant til å ha det godt og varmt i Loms Lommebok, var det en nifs opplevelse. Vi pengesedler tåler ikke så mye som Tilda Tikrone og Tjutta Tjuekrone. De to er laget av metall og bryr seg ikke om en regnskvett eller ti.

-          Men nå har du det bra, spurte M.

-          Slett ikke så verst, svarte Fredrik. – Bare du kan ta vare på meg og ikke miste meg. Aller helst vil jeg bli brukt til ett eller annet. Bare så du vet det, trives jeg ikke med å ligge alt for lenge i Loms Lommebok.

 

-          Tja, sa M og tenkte seg om. – I dag er det fredag. Det betyr at det er lørdag i morgen. Da er det tid for lørdagsgodt! Da pleier jeg bestandig å ta en tur og besøke Grom Godteributikkeier. Du aner ikke for en fin butikk han har.

 

-          Får jeg virkelig lov til å være med dit, utbrøt Fredrik Femtilapp. – Jeg har bare hørt om butikken hans av Hulda Hundrelapp og Tjutta Tjuekrone. Det luktet så godt der inne, sa de. Helt annerledes enn i andre butikker.

-          Da er det en avtale, sa M. – Du blir med meg og kjøper lørdagsgodt i morgen.

-          Så fint, sa Fredrik. – du kan tro jeg gleder meg.

-          Så så, sa feen. – Nå er det kveld og tid for å sove.

Fem, fam, fute, så var den historien ute.

 

Hun trakk dynen over Fredrik Femtilapp og helt opp til nesetippen til M. Over det hele bredte hun drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: