torsdag 13. august 2020

1001 godnatthistorier - 358. Historien om Grasken Gråtrost

 

358. Historien om Grasken Gråtrost

-          Nå kommer våren, sa fru Fantasia da hun satte seg på sengekanten ved siden av M.

-          Hvem andre var det jeg hørte utenfor enn Grasken Gråtrost. Han satt og skvatret der han gjemte seg inne i løvet til Hege Hegg.

-          Ja, har hørt ham mange ganger, svarte M. Hva er det egentlig han driver med når han bråker slik om våren?

-          Den som visste det, sa feen, - men jeg tror han passer på at ikke fugler som Sjur Skjære og Kra Kråke kommer for å stjele egg og unger. Grasken liker å bygge reir sammen med andre i trostefamilien, for da kan de hjelpe hverandre med å varsle hvis det er fare på ferde.

-          Driver Sjur Skjære og Kra Kråke og stjeler unger fra trostene? Det er ikke særlig pent gjort, synes jeg.

-          Slik er det bare i naturen; man spiser og blir spist. Alle som lever må ha mat.

 

-          Grasken Gråtrost hopper ikke bare rundt og tar seg ut. Du har sikkert sett ham i gresset. Han flytter stadig vekk på seg og vrir på hodet. Grunnen er at han forsøker å lytte seg frem til hvor Markus Meitemark rører på seg under torven.

 

-          Spiser han virkelig meitemark? Kan det være noe godt, da?

-          Noen liker kjøttkaker og brød. Andre koser seg med meitemark. Grasken spiser ikke alt selv når han holder på tidlig på sommeren. Han har mange sultne unger i trostereiret som krever sitt.

 

-          Det er harde tider for Grasken og Greta Gråtrost. Helst skulle de passet på ungene i reiret hele tiden, men det går ikke. Det er ikke bare Sjur Skjære og Kra Kråke som kan tenke seg en trosteunge til frokost, middag eller aftensmat. Mange firbeinte dyr er også på ferde. Mårten Mår, for eksempel. Mårten er en ordentlig luring der han løper omkring. Han ser seg ut et trostereir og så venter han på at Erik Ekorn skal komme. For å lure Grasken Gråtrost, springer han etter Erik oppetter trestammen. Grasken blir mest opptatt av Erik som hopper og spretter rundt i tretoppene. Mårten bare klatrer rett opp i reiret og forsyner seg mens Grasken er opptatt med å jage bort Erik.

-          Dersom det ikke er for sent på året, kan det hende at Greta legger egg på nytt, men som regel må de vente til neste år. Det setter iallfall Markus Meitemark pris på

-          Når høsten kommer, vender Grasken og Greta Gråtrost nebbet mot syd. Noen ganger drar de over havet til England. Det er det som er så greit med å være gråtrost. De trenger ikke gå på skole for å lære engelsk. Trostespråket er omtrent det samme hvor som helst i verden. Faktisk trenger de ikke gå på skole i det hele tatt. Trosteungene som vokser opp, hermer bare etter de voksne trostene. På den måten lærer de alt de trenger å vite for å klare seg i verden.

-          Det må være fint å være trost, sa M. – De kan fly hvor de vil akkurat som flymaskiner. Mat finner de over alt og de trenger ikke å arbeide for å tjene penger.

-          Tenk på det neste gang du ser Grasken Gråtrost hoppe rundt i gresset, sa feen.

Trist, trast, trute, så var den historien ute

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: