mandag 3. august 2020

1001 godnatthistorier - 348. Historien om Winfred Vindu

348. Historien om Winfred Vindu

-          I kveld skal jeg fortelle om en du både ser og ikke ser hver eneste dag, sa fru Fantasia og satte seg sammen med M.

-          Hvem kan nå det være, spurte M. – Jeg kan da ikke se og ikke se på samme tid? Det går ikke an!

-          Når det er snakk om Winfred Vindu, går det an. Hver eneste dag ser du ut gjennom vinduet uten egentlig å se Winfred. Hadde Winfred visst det da han var liten, spørs det om han hadde bestemt seg for å bli Winfred Vindu.

 

-          Winfred Vindu er litt misfornøyd med at det så godt som bestandig er vindusrammen som får all oppmerksomheten, for det er jo den folk ser. Det skulle ikke være lov å være så opptatt av vindusrammen, mener Winfred. - Hva hadde vel et vindu vært om det ikke hadde vært for glasset?

-          Winfred vet at han er husets øyne. Bare tenk hvordan et hus ville vært uten vinduer? For 7-800 år siden var det ikke vindusglass i det hele tatt. Da var det bare åpne glugger som man kunne titte gjennom.

 

-          Det var jo greit nok, men det ble ganske mørkt innomhus selv om dagen. Winfred lengter ikke tilbake til den tiden. Dessuten fantes han jo ikke i riktig gamle dager.

-          Nå har han det i grunnen riktig så bra. Rett som det er blir han pusset etter alle kunstens regler også. Den eneste ulempen med all pussingen er at han blir enda mindre synlig enn han ellers ville vært.

-          Det er nok derfor at mange er opptatt av å henge gardiner foran vinduene. Det liker Winfred absolutt ikke. Garibaldi Gardin har egentlig noe med å henge og skygge for utsikten. Det har han sagt til Garibaldi mange ganger, men hvem er det som ikke hører? Det er selvsagt Garibaldi Gardin.

-          Winfred har snakket med Glenn Glassmester på vindusfabrikken om akkurat dette. Og Glenn er enig. Gardiner er en uting. Det er ikke noe poeng med å ha store, fine vinduer om de skal dekkes til med gardiner. Slikt er bare jåleri. At noen vil ha rullegardiner for å få det mørkt i soverommet når de skal sove, ja, det er en helt annen sak.

-          Både Winfred og Glenn har tatt opp dette med de som lager lover i Norge med tanke på å få et forbud mot å bruke andre gardiner enn rullegardiner, men de har ennå ikke fått det til.

 

-          Den boka som inneholder Norges lover er stor nok som den er, sier lovmakerne. Vi kan ikke ha lover for alt mulig. Noe må folk få lov til å gjøre selv uten å bla opp i lovboka.

-          Det er derfor Winfred Vindu bestandig har trivdes best i drivhus. Der har han fått lov til å være alene.

-          Dessverre har det nå begynt å komme vindusruter av plastmaterialer. Det er sikkert fordi plast ikke knuser så lett.

-          Glenn og Winfred har forsøkt å ta opp dette også med de som lager Norges lover, men til ingen nytte.

-          Fremskrittet kan ingen stoppe, sier de. Til og med alle Norges lover finnes på Internett nå, slik at det ikke er nødvendig å bla i den tykke boka som har omtrent fire tusen siden.

-          Du får være glad til at du er laget av vindusglass, sier lovmakerne. Du vil bestandig få lov til å være husets øyne

Bli, bla, blute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: