mandag 17. august 2020

1001 godnatthistorier - 362. Historien om Julian Julekake

 

362. Historien om Julian Julekake

-          Jeg vet om en som gleder seg til jul, sa fru Fantasia og satte seg ved siden av M.

-          Mener du meg, svarte M. – For jeg gleder meg helt forferdelig.

-          Nei, men det er en du kjenner godt, nemlig Julian Julekake.

 

-          Han er helt nybakt og allerede klar. Han har allerede hilst på Knill Kniv. Knill var fornøyd med skjæringen hvor han traff på både Ronny Rosin og Sulleik Sukat.

-          Sulleik Sukat? Hvem er det. Han har jeg aldri hørt om.

-          Da blir jeg vel nødt til å fortelle litt om ham. Sulleik kommer fra en appelsinlignende frukt som heter cedrat eller søtsitron. Det er skallet til Sulleik som blir lagt i sukkerlake for å gjøre ham klar til å bli med i Julian Julekake. Det spesielle med Sulleik er at han har et svært tykt skall.

 

-          Åja.

-          Verken Ronny Rosin eller Sulleik Sukat vet egentlig hva de blir med på når de slår seg sammen med Julian. Julian forteller dem heller ingen ting, for ellers ville de kan hende holdt seg for seg selv, og da blir det ingen skikkelig julekake.

-          Det har seg nemlig slik at det morsomste Julian vet, er å rulle snøball.

-          Hvordan kan han rulle snøball når han bare er en helt vanlig julekake? Ikke er han rund heller. Han er jo flat på den ene siden.

-          Det er ikke noe problem for Julian. Han slår seg bare sammen med Juliane Julekake og legger seg med flatsiden inntil henne. Så er det å vente på kakelinna.

-          Kakelinna? Hva er det for noe rart.

-          Kakelinna er ikke rar i det hele tatt. Det er bare navnet på den mildværsperioden eller linnværsperioden som kommer like før jul når mange er opptatt med julebaksten. Grunnen til at Julian Julekake er så saftig og god, er nettopp at han har vært ute og rullet snøball.

 

-          Ronny Rosin og Sulleik Sukat hyler av skrekk når de ruller nedover bakke sammen med Julian og Juliane. Begge to skulle ønske at de ikke hadde vært med på julebaksten. For de to julekakene er det toppen av moro, og de vet akkurat hvordan turen ender i bunnen av bakken. Da smeller den kjempesvære snøballen inn i Gregers Gran som venter på dem slik han gjør hver gang i desember. Snøballen går i fillebiter og ut kommer Julian og Juliane. Først da er det ordentlig jul, mener de to.

-          Ronny Rosin og Sulleik Sukat vet ikke helt hva de skal si, og egentlig har de ikke noe de skal ha sagt i det hele tatt. De har bare vært med.

-          Nå blir både Julian og Juliane båret innomhus. Begge to vet at nå er det snart jul. Som vanlig hilser de på Knill Kniv som er nyslipt og skarp for anledningen. På bordet står Smurf Smør og Juul Geitost og venter på dem slik de gjør hvert år. Alle sier god jul til hverandre og vet at det ikke er lenge til selveste julaften.

Bill, ball, bute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: