lørdag 22. august 2020

1001 godnatthistorier - 367. Historien om Gjems Geitrams

 

367. Historien om Gjems Geitrams

-          Det der var en rar blomst, sa M da fru Fantasia satte seg ned på sengekanten. – Hvem kan det være for noen?

-          Det er bare Gjems Geitrams, sa feen. – Du har sikkert sett ham i skogen mange steder.

 

-          Gjems er bestevenn med Bea Bie fordi han har det fineste blå blomsterstøv som finnes. Hva Bea liker ved Gjems, er at han har så mange blomster på ett sted. Noen ganger blir Bea trett av å fly rundt når det er langt mellom blomstene. Det er grunnen til at hun er glad i Rølp Røsslyng, Bringulf Bringebær og selvsagt Gjems.

-          Alt til sin tid, sier Gjems. – Jeg passer på at jeg ikke blomstrer før det går mot slutten med Bringulf Bringebær. Han vokser som regel ikke langt unna og jeg følger med på når han begynner å lage kart. Da er det tid for meg til å springe ut. Jeg vet at om jeg er for tidlig ute blir det ikke mye besøk å få. Det er egentlig ikke så farlig om jeg ikke passer på tiden, for jeg har veldig mange blomster og jeg bruker lang tid på å blomstre

-          Jeg har til og med hørt at noen sier at jeg begynner å blomstre når Solvi Sommer kommer og at jeg blir til aske når Herbert Høst er der og jeg setter frø.

-          Jeg forstår ikke helt hvorfor, men i blomsterenga er det mange som ikke liker meg. Kan hende er det fordi de synes jeg breier meg for mye sammen med familien min. Det kan være noe i det, men jeg kan jo ikke noe for at jeg elsker de som er i slekt med meg over alt i verden, kan jeg vel?

 

-          Noen ganger er jeg faktisk enig med de som synes at vi kunne begrense oss litt og gi plass til andre. Å være i familieselskap hele sommeren og ikke se noen andre, kan bli litt for mye av det gode. Det er ikke til å komme fra at når vi først har slått rot et sted, er det ikke plass til mange andre. Ikke mange blomsterplanter blir så høye som meg.

 

-          Det kan nok ha noe å gjøre med at jeg får så utrolig mange frø. En blomst blir ikke bare til ett frø, men forferdelig mange. Når Vegard Vestavind kommer farende om høsten, passer han på å ta alle sammen med seg. Selv om de fleste frøene forsvinner og aldri spirer, er det mange igjen. Blir frøene blåst ut på en hogstflate eller et sted hvor det har vært skogbrann, blir det ganske sikkert et helt teppe av oss geitrams året etter.

 

-          Fra hver blomst og hver frøkapsel tar Vegard med seg hundrevis av frø. Dersom han er sent ute om høsten, kan det bli helt hvitt der jeg og familien min vokser.

 

-          Det kan nesten se ut som det er blitt vinter før tiden der jeg vokser.

-          Sannelig er Gjems Geitrams en rar blomst, sa M og så opp på feen.

-          Ja, han er noe for seg selv, sa fru Fantasia. – Akkurat som deg. Men nå tror jeg det er tid for å sove, sa hun og la dynen over M.

Gjims, gjams, gjute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

 

Ingen kommentarer: