mandag 10. august 2020

1001 godnatthistorier - 355. Historien om Abel Appelsin

 

355. Historien om Abel Appelsin

-          I kveld er det tid for at du blir bedre kjent med en du har truffet før, sa fru Fantasia og slo seg ned på stolen ved siden av senga.

-          Det er en som er både søt og sur på samme tid. Han heter Abel til fornavn.

-          Hvem kan det være?

-          Utenpå har han gult skall.

-          Da må det være Abel Appelsin. Han er det!

 

-          Da Abel var en liten appelsinblomst, hadde han ingen anelse om hva han skulle bli. Slik er det med blomster. Ingen av dem vet hva som kommer til å skje når de springer ut av blomsterknoppen. Alt er nytt og vidunderlig. Solfrid Sol smiler og ser ned på de nyutsprungne blomstene. Rett som det, kommer Regin Regn og skvetter noen regndråper på dem.

-          Det varer aldri lenge før insekter kommer på besøk og forteller dem historier som takk for at de får pollen og nektar.

-          Hulda Humle kommer også på besøk. Hun kiler slik at Abel er nødt til å gi slipp på mye pollen. Birgit Bie er mer forsiktig, men hun har det mye mer travelt enn Hulda.

-          Hulda forteller at hvis Abel ter seg vel, kommer han til å bli en skikkelig stor appelsin. Akkurat det er vanskelig å tro for Abel når han bare er en bitteliten hvit blomst.

-          Imidlertid går dagene. En morgen når han våkner, er han blitt til en bitteliten grønn appelsin. Solfrid Sol gir ham etter hvert litt av gulfargen sin.

-          En dag blir det liv og leven mellom appelsintrærne. Før Abel vet ordet av det, er han høstet og lagt i kasse sammen med mange andre fremmede appelsiner. Flere av dem kommer til og med fra andre trær.

-          Før Abel vet hva som har skjedd, blir han helt ut i fruktdisken. Han blir helt blendet av det skarpe lyset og skjønner egentlig ingen ting.

 

-          Den som hadde hengt på appelsintreet, sier han høyt.

-          Du vet vel hvordan det hadde gått, sier naboappelsinen. – Du hadde hengt der noen dager til. Så hadde det kommet et vindkast og slått deg i bakken. Der hadde du ligget til du råtnet. Nå har vi sjansen til å bli påskeappelsiner, er vi heldige.

I nabohylla begynte noen å prate. Det var Fiona Fersken.

-          Dere er nå innbilske også. Hvem tror dere vil ha dere som har slik stygg appelsinhud? Se på meg! Jeg har ekte ferskenhud som er fløyelsmyk og fin.

 

-          Fiona tror hun er bedre enn oss bare på grunn av ferskenhuden, sier naboappelsinen.

-          Hun ser fin ut nå, men bare vent noen dager. Da begynner hun å bli bløt og får kanskje besøk av Ronny Råte. Jorunn Jordbær der borte kjenner Ronny godt og vet hva som skjer. Det ser ikke pent ut etter noen dager. Ikke hør på Fiona Fersken. Nå er det påske, og er vi heldige får vi være med på skitur til fjells. Ikke noe er bedre enn å være påskeappelsin.

Pesk, påsk, pute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: