tirsdag 4. august 2020

1001 godnatthistorier - 349. Historien om Pintus Piggsopp

349. Historien om Pintus Piggsopp

-          Sannelig begynner det å bli kjølig om kvelden nå, sa fru Fantasia da hun løsnet litt på drømmekappen før hun satte seg ned ved siden av M.

-          Det er Herbert Høst som er på vei hit nå når Solvi Sommer har reist sørover.

-          Jeg har sett at det er mye sopp som kommer opp i skogen nå, sa M. Noen steder er det mye kantareller og piggsopp. De er lette å kjenne igjen.

-          Pintus Piggsopp er det umulig å ta feil av, sa feen. Ingen andre sopper har slike pigger som ham.

 

-          Nesten alle soppene har hatt på hodet. Det er fordi de nikker med hatten når de ser Solvi Sommer eller Herbert Høst. Men de passer på ikke å ta av hatten når Herbert kommer med kalde høstnetter.

-          Pintus er stolt av at han har slik fløyelsmyk ferskenhud på hatten sin. Det er ikke mange andre sopper som er så pene i huden som ham. Egentlig skulle han ønske at alle piggene var oppe på hatten, ikke under. Det kan han dessverre ikke gjøre noe med.

-          Pintus er glad for at det ikke er så mange dyr som går på beite i skogen nå for tiden. Både Sauhild Sau og Kranselin Ku er forferdelig glad i å spise sopp. I gamle dager var det nesten ikke fred å få for Pintus selv om han forsøkte å gjemme seg så godt han kunne.

-          Å stikke seg vekk når en er en velsmakende piggsopp, er ikke lett. Pintus skulle ønske han hadde ben å gå på, men julenissen har aldri kommet med nye ben når Pintus har pakket opp julegavene selv om han har skrevet det øverst på ønskelisten sin.  Derfor er han veldig nøye med hvor han titter opp når han dukker opp om høsten.

 

-          Han passer på å holde seg unna områder hvor det er mye gress og andre ting som Saufrid og Kranselin liker.

-          Pintus er heldig, for det er ikke mange mark som liker å spise av ham. Da er det verre for Sten Steinsopp. Sten er en skikkelig markmagnet. Det er en av grunnene til at Pintus liker å titte opp i nærheten av Sten. Alle markene ser ut til å foretrekke steinsoppfamilien.

-          En av de som pleier å komme innom og hilse på Pintus, er Petter Piggsvin. Det er sikkert fordi begge to har pigger, har Pintus tenkt. Om høsten har Petter det veldig travelt. Det skyldes nok at han er opptatt med å finne et sted å overvintre. Han er på jakt etter hauger med løv hvor han kan gjemme seg for kulda.

 

-          Pintus vet at når han titter frem, varer det aldri lenge før Sofie Sopplukker dukker opp i skogen med kurven sin. Da hjelper det lite hvor godt han gjemmer seg, for Sofie husker hvor han kom opp i fjor. Før Pintus vet ordet av det, er han plukket. Det som er greit med å bli plukket selv om det gjør veldig vondt når han blir skåret over med kniv, er å treffe andre sopper som vokser helt andre steder. Sander Sandmorkel, for eksempel, er en artig type.

 

-          Sander ser ikke ut som en vanlig sopp i det hele tatt. Egentlig ligner han litt på en forkrøplet sauebæsj, men det har aldri Pintus våget å si.

-          Sander Sandmorkel er heldig. Han er giftig og får stå i fred for Sofie. Pintus har flere ganger spurt om han ikke kan få litt gift fra Sander, men ingen av de to har funnet ut av hvordan Sander skal få overført giften sin. Derfor er det blitt med praten. Dessuten er det ikke så ofte at de to treffes, fordi Sander gjerne kommer tidlig på året.

-          Derfor må Pintus Piggsopp finne seg i å havne i kurven til Sofie Sopplukker hver eneste høst. Det er ingen ting han kan gjøre med det.

Plikk, plokk, plute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: