søndag 16. august 2020

1001 godnatthistorier - 361. Historien om Grev Grevling

 

361. Historien om Grev Grevling

-          Gjett hvem det var som lusket rundt utenfor her da jeg kom, hvisket Fru Fantasia og satte seg ned.

-          Hvorfor hvisker du, spurte M. – Det høres skummelt ut.

-          Jeg snakker så lavt for at vi ikke skal skremme ham.

-          Men hvem var det, sa M så lavt hun kunne.

-          Det var selveste Grev Grevling.

-          En ordentlig greve? Det har jeg aldri sett.

 

-          Han bare heter Grev til fornavn, noe han er stolt av. Han styrer og steller i skogen hver eneste natt. Alle smådyr som lever på skogbunnen er livende redde for ham der han løper omkring med snuten nær bakken for å finne noe spiselig.

-          Livretten til Grev Grevling er meitemark. Det er grunnen til at Markus Meitemark pleier å grave seg ned dypt under jorda. Markus vet at Grev egentlig er en latsabb som vil grave minst mulig. Han vil helst ha servert maten på fat slik som ordentlige grever. Holder Markus seg godt nede i jorda, er han som regel trygg.

-          Kona til Grev Grevling heter Grevinne Grevling. Sammen har de tre barn, Greveling, Grevelang og Grevelung. Når hele familien er ute på tur, skal jeg si det er liv.

-          Ikke alle dyrene i skogen liker Grev Grevling og familien hans. De roter for mye rundt og endevender det meste på jakt etter mat. Reidar og Rita Rev hører til de som ikke er begeistret for Grev.

 

-          Skogen er til for alle, mener Reidar og Rita. – De to vet ikke hvor mange ganger det har skjedd at Grev Grevling har tatt seg inn i revehiet deres og slått seg til der helt uten lov. Å grave ut et helt revehi er noe som tar lang tid. Når Grev Grevling finner en plass han liker, nøler han ikke med å kaste ut de som bor der. Han kunne iallfall betalt leie, mener Reidar Rev. Reidar har forsøkt å si det til Grev, men helt forgjeves.

-          Penger? Hva er det for noe, sier Grev. Vi grevlinger drasser ikke rundt på slikt. Vi graver og finner. Det er nok for oss. Om du ikke liker å ha meg boende i hiet ditt, kan du bare flytte, sier han.

-          Gregersen er heller ikke særlig begeistret for Grev Grevling og gravingen hans. Om våren har han gjerne laget gulrotsenger etter alle kunstens regler.

-          Lager han seng til Gunnar Gulrot?

-          Ikke en virkelig seng, men han vender og snur på jorda slik at den blir lett og luftig og gulrøttene kan vokse seg store og lange. Mange småkryp liker seg også i gulrotsengene, ikke minst Markus Meitemark. Det er noe Grev Grevling har fått snusen i.

 

-          Gunnar Gulrot trives så godt i gulrotsenga som Gregersen har laget at det tar tid før han kommer seg opp av jorda. De fleste ugressfrøene har spirt før Gunnar finner det for godt å stå opp. Det er da Grev Grevling gjerne slår til og begynner med gravingen sin. Men Gregersen er ikke så dum som han ser ut. Han har sett sporene etter gravingen til Grev i skogkanten. Etter at gulrotsengene er laget, slipper han ut Dag Dachs for å holde vakt om nettene.

 

-           Da går det som regel bra, for Grev Grevling liker ikke hunder som bjeffer. Grunnen er ikke at han er redd for Dag, men bjeffingen skremmer Markus Meitemark også slik at han kryper dypt ned i jorda.

-          Så mye rart du forteller, sa M og så opp på feen. – Er det virkelig sant?

-          Den som visste det, sa fru Fantasia. – Noen ganger løper muligens fantasien min helt løpsk. Kan hende finner du ut av det når du blir stor, sa hun og klappet M på hodet. – Du kan jo drømme videre om dette i natt.

Klepp, klapp, klute, så var den historien ute.

Fru Fantasia bredte drømmekappen over M. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: