onsdag 1. september 2021

1001 godnatthistorier - 723. Historien om Gro Grågås

 

723. Historien om Gro Grågås

-          Om høsten pløyer Bjørnar Bonde jordene og Gro Grågås pløyer himmelen, sa fru Fantasia og satte seg ved siden av M i hodeenden av senga.

-          Jeg har sett Bjørnar arbeide, men hvordan greier Gro Grågås å gjøre det samme i luften?

-          Bare ta en titt opp på himmelen når sommeren går mot slutten. Da vil du se hun flyr i plog høyt der oppe.

 

-          Noen mener at grågjessene pløyer der oppe for å gjøre himmelen klar for snøen som kommer senere. Det skjer bestandig en stund etter at gjessene har fløyet sin vei at det begynner å snø. Grågåsplogene er et sikkert tegn på at sommeren er over.

-          Hvis Gro Grågås drar sin vei hver eneste høst, lurer jeg på hvorfor hun ikke blir der hvor hun er, spurte M. - Hvorfor skal hun fly så langt nordover og noen måneder etter dra sørover igjen?

-          Det samme har Gregersen også undret seg over når Gro går og spiser i gressplenen hans. Noen ganger nøyer hun seg ikke med gress. Hun tar turen borti i gulrotsenga også. For ikke å snakke om i salaten. Det verste er at hun skiter over alt. Gregersen har ikke forstått at folkeskikk og gåseskikk er to helt forskjellige ting.

-          Men hva er det jeg hører utenfor her om det ikke nettopp er Gro Grågås? La oss ta en tur ut og se.

 

-          Er det greit at jeg spiser av gresset her, spurte Gro. – Jeg var nettopp borte hos Gregersen og han ble skikkelig sint.

M nikket.

-          Jeg vet ikke hva mamma og pappa vil si, men det går sikkert bra.

-          Da roper jeg like godt på hele familien, sa Gro.

Litt etter hørtes en flaksing av flere hundre vinger og gressplenen var helt full av gjess.

 

-          Nå tenker jeg at det er noen som blir fornøyd når de ser at plenen er ferdigklippet, snadret Gro. – Som takk for hjelpen når vi er ferdigspist, skal jeg be alle sammen om å nappe ut litt dun. Hvis du har en stor pose klar, skal vi nok greie å fylle den. Ikke noe er så fint og varmt som en dyne av gåseheldun.

Etter en halvtime var gressplenen ferdigklippet og posen full av dun. Gregersen hadde hørt alt styret med vingeflaksing og gåsesnadring og kom over for å se hva som hadde skjedd.

-          Hadde jeg ikke jaget bort gåseflokken, kunne jeg også fått nok dun til en gåseheldundyne, sa han. - Det hadde vært fint, for den gamle vinterdynen min er ikke så varm som den var før.

På himmelen så de grågåsplogen som dro sørover.

-          Det må nok bli til neste år når Gro Grågås kommer tilbake, sa feen. – Du må bare huske på å være litt hyggeligere selv om gjessene skulle tråkke i grønnsaksengene dine. Her skal du få en liten pose med stjernestøv slik at du forstår og kan snakke gåsespråket når de kommer tilbake til våren.

Kvekk, kvakk, kvute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: