tirsdag 28. september 2021

1001 godnatthistorier - 750. Historien om Tørris Tørketrommel

 

750. Historien om Tørris Tørketrommel

-          En vakker dag i mai ble Tørris Tørketrommel lei av å stå på samme plassen og tørke tøy, sa fru Fantasia da hun satte seg på stolen ved siden av senga til M.

-          Hva kunne han gjøre med det, spurte M.

-          Nei, det visste han ikke selv, men han ville gjøre noe annet resten av livet. Derfor skrudde han opp støtteføttene og rullet ut i den store verden.

 

-           Hvor har du tenkt deg, spurte Vanja Vaskemaskin. – Hvordan skal du greie deg når du har trukket støpselet ut av kontakten og ikke får strøm?

-          Det ordner seg nok, svarte Tørris og rullet av gårde.

-          Skal jeg ta til høyre eller til venstre, spurte han seg selv da han kom ut på veien. – Kanskje det er tryggere å tørke tøy likevel. Men pytt sann, nå drar jeg min vei, sa han og dro til høyre for da trengte han ikke å krysse veien.

-          Det er enda bra at jeg har et stort vindu slik at jeg kan se hvor jeg triller, men jeg skulle jo gjerne sett det som er bak meg også.

Litt etter var det noen som tutet bak ham. Det var ingen annen enn Lars Lastebil.

-          Unna vei! Her kommer jeg, tjukk og brei, tutet Lasse. – Jeg skjønner du ikke har greie på trafikkreglene. Du går så sakte at du skal være på venstre side av veien. Du er ikke kjørende, men gående.

-          Hvordan kan jeg være gående, spurte Tørris. – Alle kan jo se at jeg har hjul, akkurat som deg.

-          Javel, sa Lasse. – Men pass deg. Neste gang jeg kommer, er det ikke sikkert det går så bra.

Lase tutet en gang til og slapp ut en sky med svart dieselrøyk før han forsvant i neste sving. I eventyrene hadde Tørris hørt at det var vanlig å kjøre i sju lange og sju breie når man var ute og reiste. Men han hadde ikke trillet lenger enn en lang og to breie før det tutet igjen.

-          Hvem kan det være nå, da, sa han til seg selv[AZ1] . – Er det aldri fred å få?

Denne gangen var det Billy Bil som kom sammen med Tilda Tilhenger.

-          Hvor skal den karen hen, spurte Billy.

-          Jeg skal ut i den store verden fordi jeg ikke vil stå på samme plassen og tørke tøy hele livet.

-          Vil du være med, så heng på, sa Tilda. Hun var full av både det ene og det andre, men det var da plass til en til på lasset.

-          Vi skal til gjenbrukstorget og se om levemåten er bedre der.

Dermed prøvde Tørris å hoppe opp på Tilda Tilhenger, men det gikk selvsagt ikke. Han hadde skrudd opp føttene sine og hjulene var for små. Derfor ble det til at han trillet etter. Utenfor gjenbrukstorget sperret Bombastus Bom veien.

 

-          Hvem kommer du sammen med, spurte Bombastus og morsket seg litt.

-          Jeg fulgte bare etter Billy Bil og Tilda Tilhenger, sa Tørris som sant var.

-          Da kan du ikke slippe inn her. Tyvegods og rømlinger er ikke velkomne.

Dermed måtte Tørris Tørketrommel rulle videre. Siden har ingen sett noe til ham. Enten så tørker han tøy ett eller annet sted i verden eller så gjør han noe helt annet.

Tirk, tørk, tute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 


 [AZ1]

Ingen kommentarer: