fredag 10. september 2021

1001 godnatthistorier 732. Historien om Fjong Fjellmus

 

732. Historien om Fjong Fjellmus

-          Ikke mange trives så godt i fjellet som Fjong Fjellmus, sa fru Fantasia og satte seg ned ved siden av M etter å ha flyttet litt på hodeputen.

-          Egentlig heter hun Fjellmarkmus til etternavn, men det er litt for tungt å si, synes hun selv. En gang i tiden bodde hun i Nederland, men etter at det var en stor oversvømmelse der, bestemte hun seg for å flytte til fjells. Det har hun aldri angret på.

 

-          Ikke noe er så fint som frisk og kjølig fjelluft. Noen ganger har hun forsøkt å bestige de nærmeste fjelltoppene fordi de ser så vakre ut. Det ga hun fort opp fordi det var så få steder hvor hun kunne gjemme seg. Når man er fjellmus, er det viktig bestandig å ha et lite krypinn eller krypunder i nærheten. Derfor trives Fjong best i nærheten av Djerv Dvergbjerk.

-          Heldigvis er det ikke sommer så lenge i fjellet. Rett som det er kommer det snøfall allerede i august, og i slutten av september er Snart Snø kommet for godt. Ikke noe er finere enn å lage ganger under snøen. Det morsomste er å leke gjemsel i alle krinkler og kroker. Mat er lett å finne, både røtter og gress. Går det an å ha det bedre? Fjong tror ikke det. I ledige stunder pusser hun pelsen sin blank og glinsende. Noen ganger får hun besøk av Leif Lemen. Selv om Leif noen ganger er en skikkelig hissigpropp, sier han ikke nei takk til en god porsjon fjellbjerkefrø med gressrotsalat pyntet med fjellsyreblad. Da sitter de under snøen og har det godt og varmt. Praten går om det meste. Når de er mette og trette, legger de seg til å sove i en myk og god moseseng. Går det an å ha det bedre?

-          Det er enda bra at det ikke er så ofte de ser noe til Fjuk Fjellrev. For lenge siden var han over alt i fjellet og gjorde livet utrygt for mus og lemen. Noen ganger må bare Fjong grave et hull opp i snøen for å se om Fjuk er i nærheten. Når hun ingen ting ser, benytter hun sjansen til sole seg. Ikke det at hun liker å sole seg, men hun har sett at mange som går på ski liker å gjøre akkurat det. Hvorfor de sitter slik og ser opp mot Solfrid Sol, har hun ingen anelse om. Siden Fjong er overbevist om at de må en grunn til å gjøre det, så gjør hun akkurat det samme. At hun blir solbrent på nesetippen får så være.

-          Fjong har forsøkt å stå på ski også. Det tok veldig lang tid å gnage seg et par ski, men det gikk da. Å kjøre nedover var morsomt, men hver gang måtte hun gå opp igjen.

 

-          Etter å ha gjort det noen ganger, ga hun opp. Det var tross alt mye bedre å holde til i ganger under snøen.

Fjing, fjong, fjute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: