lørdag 25. september 2021

1001 godnatthistorier - 747. Historien om Skjalg Skjoldlus

 

747. Historien om Skjalg Skjoldlus

-          Skjalg Skjoldlus er en ekte bladlus eller plantelus selv om han ikke ser ut som en, sa fru Fantasia og satte seg på stolen ved siden av senga til M.

-          Går det an, da, spurte M. – Du har jo fortalt om Smurf Smør før. Han er ekte meierismør og ingen kan ta feil av ham. Ekte honning ser bestandig ut som honning.

-          Skjalg har skjønt at det er viktig å beskytte seg mot fugler og andre kryp som elsker å spise bladlus.

 

-          Det er ikke lett å vite om Skjalg er en dame eller en mann siden han eller hun gjemmer seg under et tykt skall. De fleste mener at han er en dame. Iallfall gjemmer han seg under skjoldet sitt, og det er der han lager eggene sine som blir til nye skjoldlus. Sannsynligvis er han en dame, for det er ingen mannlige insekter som legger egg. Uansett vil Skjalg at det skal være en hemmelighet.

-          Hadde det ikke vært for Skjalg, ville ikke vikingene laget seg skjold. Mange andre rundt i verden har også skjold med seg når de slåss mot hverandre. De har sett hvor trygt Skjalg sitter rundt omkring på plantene.

 

-          Det var slik Skjalg Skjoldlus kom seg ut i verden der han holdt til i en trang fjord på Vestlandet. Vikingene reiste til mange land, og alle steder hadde de med seg skjoldlus. I tillegg hadde de med seg helt vanlige hodelus, for de tok det ikke så nøye med å vaske eller gre håret. Noen ganger ble det vel mye hodelus, og da hadde de noe som het lusekammer som ofte var laget av hvalrosstenner.

-          Skjalg hadde ikke mye til overs for Hod Hodelus. Heldigvis trengte de ikke å ha så mye med hverandre å gjøre. Hod krabbet rundt omkring, mens Skjalg ble sittende der han satt; han kunne ikke gå omkring i det hele tatt. Men han kunne seile! Hvis Skjalg slapp seg ned på vannet en dag det var helt stille og han falt med skjoldet ned, fløt han som er kork. Noen ganger var han heldig og fant en kvist å klamre seg til etter kort tid, men det hendte også at han dro på tur til fremmede land.

-          Hvordan det gikk til, vet han ikke, men han kom seg helt til Sør-Amerika. Der traff han på andre bladlus som levde på fikenkaktus.

 

 

-          Fikenkaktusene hadde så fine frukter at Skjalg bestemte seg for å slå seg ned der. Når han spiste av disse røde fruktene, ble han selv rød inni. Da spanjolene kom til Sør-Amerika oppdaget de at det gikk å lage en rødfarge, karminrødt, av Skjalg. De tok ham med seg tilbake til Europa sammen med fikenkaktus. I flere hundre år drev Skjalg med å farge tøyer og mye annet.

-          Nå har han ferie fra den jobbingen, og det er ingen som bryr seg så mye om ham. Det er fint, synes Skjalg, for da kan han sitte helt i ro og gjøre ingenting.

Skjilg, skjalg, skjute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: