søndag 5. september 2021

1001 godnatthistorier - 727. Historien om Villy Vinkel

 

727. Historien om Villy Vinkel

-          Villy Vinkel er Snøfte Snekkers beste venn, sa fru Fantasia og satte seg på stolen ved siden av senga til M. – Hvordan ville alle husene sett ut om det ikke hadde vært for Villy Vinkel?

 

-          Han sørger for at alle veggene blir i lodd. Sammen med Valter Vater ordner han slik at gulvene blir vannrette. Noen mener nok at Villy er for pirkete, men det er han helt uenig i. Hvordan ville verden sett ut om ikke det meste var i lodd? Trærne vokser oppover, og de aller fleste av dem er i rett vinkel i forhold til bakken. Er Villy Vinkel i tvil rådfører han seg med Lodin Lodd, for han henger rett ned uansett hvor han befinner seg.

-          Det er ikke bare Snøfte Snekker som blir hjulpet av Villy. Trærne er allerede nevnt, men det er alle de andre plantene også. Alle ser etter Villy når de spirer og spør ham hvilken vei de skal vokse. Og Villy hjelper til og sørger for at alle vokser slik som de skal.

-          For de som ikke vet det, er det Valter Vater som sørger for at alle vannene og hele havet holder seg på plass og ligger vannrett. Hvis ikke alt vann ligger vannrett, ville det jo forsvinne, og det ville ingen vært tjent med. Når Elvin Elv er ute og renner, og det er han støtt, har han et problem når han kommer til et stup. Han spør selvsagt Fostolf Foss hva han skal gjøre.

-          Takket være at jeg spurte Villy Vinkel, vet jeg at jeg skal fosse rett ned, sier Fostolf. – Du trenger ikke være redd; det er bare å følge med meg.

-          Noen mener at Villy er litt for firkantet, men det er han selv helt uenig i. Alt blir jo mye lettere om ting er firkantete eller kvadratiske, sier han.

-          Men alle er ikke enige med Villy. Det meste som finnes i naturen er ikke slik. Ser vi oss om, har det meste andre former. Det hadde sikker vært greit om Hønhild Høne la firkantete egg; de hadde vært mye lettere å stable.

-          I det hele tatt er ikke Villy særlig begeistret for Sirius Sirkel og andre som ligner på Sirius. Sirius lager for eksempel bare tull når han er med på kakebaking, særlig når en kake skal skjæres i biter. Det blir bestandig noen som er misfornøyde med det kakestykket de får. Da er det mye lettere med en firkantet kake som kan deles i stykker som ser omtrent like ut. Hadde Villy fått bestemme, skulle det ikke vært lov til å lage runde kaker i det hele tatt.

-          Villy har snakket med Lovise Lovbok for å få en slutt på at noen er runde, men har ikke helt nådd frem.

-          Det går ikke an å lage lover om alt mulig, sier Lovise. – Du ser vel at jeg er tykk nok som jeg er?

-          Du er iallfall i vinkel, så det der burde du få til, mener Villy.

-          Men det er iallfall der saken står, og det ser ut til at det fremdeles kommer til å bli bakt runde kaker i fremtiden.

Rund, rand, rute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: