lørdag 18. september 2021

1001 godnatthistorier - 740. Historien om Sineus Sitronsommerfugl

 

740. Historien om Sineus Sitronsommerfugl

-          I kveld skal jeg fortelle om den sommerfuglen som gjerne er først ute og flyr om våren, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten ved siden av M.

-          Hvem der det, spurte M.

-          Du har helt sikkert sett ham. Han er stor og gul og flagrer rundt i vårsola. Det er Sineus Sitronsommerfugl.

 

-          Men hvorfor heter han sitronsommerfugl, spurte M. - Han har vært i Norge lenge før det kom sitroner hit, har han ikke?

-          Han har sikkert fløyet rundt lenge før det var noen som kunne sette navn på ham. Det har vært sommerfugler på jorda lenge, lenge før det var mennesker. Det er rart å tenke på at den gangen var det ingen som hadde navn. Akkurat det er det menneskene som har funnet på. Når de som leter etter insekter og finner nye insektarter, sier de at de har gjort en oppdagelse. Det har de egentlig ikke gjort, siden det insektet trolig har vært på jorda mye lenger enn menneskene. En gang i tiden var det til og med noen som oppdaget Amerika enda det bodde folk der fra før av.

-          Jeg oppdager nye ting hver eneste dag, sa M. – Da er vel jeg også en oppdagelsesreisende?

-          Ja, du er jo det, sa feen. – Du er en oppdagelsesreisende i ditt eget liv. Det er det som er så spennende. Det er bestandig massevis av nytt å oppdage. Sineus trodde hele tiden at han var en sommerfugl da han bodde i Norge. En sommer ble han blåst over til England og der ble han kalt butterfly. Butter er smør på engelsk, og smør og sitron har omtrent samme gulfarge. Siden oppdaget han at alle sommerfugler ble kalt butterfly i England.

-          Sineus Sitronsommerfugl bryr seg ikke så mye om menneskene bortsett fra de som flyr rundt med sommerfuglhover. Av en eller annen grunn kaller de seg for entomologer. Sineus har aldri skjønt hvorfor. Hadde entomologene snakket norsk, ville de kalt seg for insektforskere, men de liker å sette merkelige navn på seg selv og andre skapninger. I Sverige startet det med Carl Nilsson som ble født for over tre hundre år siden. Han var ikke fornøyd med navnet sitt, for det var alt for mange svensker som het Carl Nilsson. Derfor begynte han å kalle seg Carolus Linnaeus. Siden var heller ikke det fint nok og han kalte seg for Carl von Linné. Det var da han begynte å finne på masse rare navn på insekter, planter og dyr.

-          Sinea Sitronsommerfugl har mange ganger lurt på hva han het før, for det er jo umulig at han og familien hans kan ha hatt Sitronsommerfugl til etternavn hele tiden, men han har kommet til at det er fåfengt arbeid. Egentlig trenger han jo ikke noe navn i det hele tatt.

-          Det som betyr noe er å slå med vingene og fly for å finne nektar.

 

-          Ikke noe er bedre enn å slå seg ned på Bleik Blåknapp en sensommerdag og suge i seg en dråpe eller tre av deilig blåknappnektar.

Knipp, knapp, knute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: