torsdag 2. september 2021

1001 godnatthistorier - 724. Historien om Orvar Orkan

 

724. Historien om Orvar Orkan

-          Ingen er så flink til å blåse som Orvar Orkan, sa fru Fantasia og satte seg ved siden av M.

-          Hvordan ser han ut, spurte M.

-          Han ser faktisk ikke ut i det hele tatt, for det er ingen som har sett ham.

-          Er han usynlig?

-          Ja, faktisk er han det. Det som synes, er bare når han rusker i trærne og lager store bølger på sjøen. Han kommer gjerne sammen med Vegard Vestavind utpå høsten. Andre steder i verden kommer han når sommeren har vart en stund. Hvis du har lyst, kan vi ta en tur høyt opp over jorda og se hvordan han ser ut med alle skyene han har med seg?

-          Ja, det gjør vi.

Etter en stor porsjon med stjernestøv svevet de høyt oppe.

 

-          Er det sånn han ser ut når han har Skybert Sky med seg.

-          Ja, sa feen, - hadde det ikke vært for Skybert, ville han vært hele usynlig. Noe av det morsomste Orvar vet, er å blåse seg opp. Han suger til seg luft fra alle kanter og blir stor og sterk. Den som kommer i veien for ham, må passe seg og iallfall ikke gå rundt med paraply.

 

-          Orvar har ikke tall på alle de paraplyene han har vrengt og blåst i fillebiter. Paramon Paraply er ikke særlig begeistret for Orvar, men i Bergen og langs kysten nordover er det bestandig godt salg av paraplyer etter at han har herjet, så Burmann Butikkeier ønsker ham velkommen hver eneste høst.

-          Orvar husker godt den gangen han traff på et sykkelritt, spesielt fordi alle hadde så fine farger på draktene sine. Hadde det ikke vært for det, vet han ikke om han hadde blåst akkurat der.

 

-          Orvar syntes det var så morsomt å følge med på hva syklistene drev med på landeveien at han blåste seg opp slik at de ikke kom av flekken. I stedet måtte de snu for å få ham i ryggen. Og da gikk det fort!

-          For lenge siden hendte det at Orvar kom helt overraskende på folk og fe. Nå har han begynt å samarbeide med Værmeldingen. Der er det noen hyggelige folk som kaller seg meteorologer. De driver med meteorologi og arbeider på meteorologisk institutt. Noen synes at det ordet er så vanskelig å si at de kaller meteorologer for værmenn. Det er ingen som sier meteorologimeldingen, det er værmeldingen.

-          Orvar Orkan blåser i alt dette. Folk får si hva de vil, bare de holder seg unna når han blåser på det verste.

 

-          Mange sier at det er ikke noe som heter dårlig vær, bare dårlige klær. Det synes Orvar er noe tull. Akkurat som det er dårlig vær når han kommer blåsende! Det er jo det som er vær! Ikke noe er så forfriskende som skikkelig vind og regn fra vest. Det er grunnen til at det er så mange som bor i Bergen, for eksempel. Hvis ikke Orvar hadde kommet på besøk minst en gang i året, tror han ikke det ville vært noen bergensere der i det hele tatt. Sol er bra, men regn og vind er best, sier bergenserne. De som sier noe annet, er ikke bergensere.

Orkanin, orkanan, orkanute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: