torsdag 9. september 2021

1001 godnatthistorier - 731. Historien om Sverker Sverdlilje

 

731. Historien om Sverker Sverdlilje

-          Har du sett Sverker Sverdlilje noen gang, spurte fru Fantasia og satte seg ved siden av M.

-          Nei, det tror jeg ikke. Hvordan ser han ut?

-          Han er gul og høy og trives best i fuktig jord ute ved kysten.

 

-          Det er ikke mange blomster som er så store og har så fin gulfarge som ham. Fordi han vokser seg høy, holder han øye med alt som rører seg og kan true de småkrypene som krabber rundt nede på bakken. Nåde den som truer Fridtjof Frosk eller Sala Salamander. Da slår Sverker med bladene sine. Det er ikke uten grunn at han kalles for sverdlilje. De som har smakt de skarpe bladene til Sverker, glemmer det ikke.

-          Siden det er mange som synes sverdliljer har fine blomster, har det blitt mange og lange reiser på Sverker. Noen synes han er så fin at de har plassert ham på våpenskjold og flagg.

 

-          Sverker er litt stolt fordi han er avbildet slik. Ikke mange blomster har fått den samme æren. Ikke det at ære betyr så veldig mye, mener han.

-          Hva er ære for noe rart, måtte M spørre.

-          Det er sannelig ikke lett å svare på. For Sverker Sverdlilje betyr vel ære først og fremst at noen ser opp til ham fordi han er så høy.

-          Åja, er det så enkelt. Jo høyere du er, jo mer ære har du?

-          Ja, slik kan det vel sies. Det er nok grunnen til at mange statuer står på en høy søyle, slik som Olav Tryggvason på Torget i Trondheim.

 

-          Hadde Olav Tryggvason fått med seg en stor potte med fuktig jord, er det helt sikkert at Sverker Sverdlilje ville vokst der oppe sammen med Olav. Men det er helt greit å vokse andre steder også.

-          Hvert år når midtsommerballet i blomsterenga er avsluttet, har Sverker en jobb å gjøre. Det er nemlig ikke bestandig at Ljan Ljå kommer og slår gress og blomster slik han gjorde før. Da er det Sverker som må gjøre jobben for at det skal bli like mange blomster som sist år.

-          Det er mange som har spurt Sverker om hvordan det har seg at han har slike skarpe blader. Flere historier går om akkurat det. En av dem går ut på at når vikingtiden var slutt, var det ikke lenger bruk for så mange skarpe sverd. Noen ble gjemt bort i gamle stabbur og ble glemt der. Andre ble stukket ned i fjellet slik som i Hafrsfjord.

 

-          Der står sverdene den dag i dag. Andre sverd igjen ble bare stukket ned i fuktig jord i vannkanten da vikingene gikk i land. Der ble de stående til de forsvant. En tid etter begynte det å vokse sverdliljer på disse stedene.

-          Sverker Sverdlilje er ganske sikker på at det er slik han ble til en gang for lenge siden. Om det er sant, er en helt annen sak, avsluttet feen.

Svirk, sverk, svute, så var den historien ute

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: