fredag 3. september 2021

1001 godnatthistorier - 725. Historien om Tyrild Tretjære

 

725. Historien om Tyrild Tretjære

-          Tyrild Tretjære er lei seg for at hun ikke er like populær som før, sa fru Fantasia og satte seg ned ved siden av M. – For lenge, lenge siden var hun den eneste som fikk lov til å impregnere Roar Robåt.

-          Men det kan hun vel gjøre nå også, kan hun ikke?

-          Jo, men det er så mye annet som kan brukes på båter i dag, maling og impregneringsstoffer. Nå for tiden brukes hun mest på bygninger som ikke blir satt inn med maling.

 

-          Det er greit nok, men det var mye gjevere å bli med på lange båtferder over havet. Tyrild husker godt da det ble bygd store langskip i Norden. Det var for over tusen år siden. Da ble alle sammen satt inn med flere strøk med tjære før skipene ble sjøsatt. Hun glemmer aldri den deilige tjærelukten som fylte luften nede ved sjøen om våren. Det luktet forventning om det som skulle skje senere på sommeren.

 

-          Ingen visste hva som ville hende når ferden gikk til fremmede land. Tyrild husker godt lyden av bølger som klukket mot skipsbordene, solen som varmet og landet som lå lysegrønt når skipene skar gjennom bølgene på vei sydover.

-          Da var det ingen om bord som tenkte på Tyrild. Alle var opptatt av det som lå foran dem den sommeren. Tyrild var den eneste som visste at hadde det ikke vært for henne, ville slike lange båtferder ikke vært mulige.

-          Ellers var det greit å være på land også. Iallfall av og til. Tyrild kan ikke forstå hvorfor hun ikke er mer populær. All den nymotens malingen som brukes på hus, lager ofte masse problemer. Den må skrapes av når den begynner å skalle av. Med tretjære er jo alt mye enklere. Da er det bare å stryke på et nytt lag uten å gjøre noe forarbeid. Om en vegg blir litt slitt, er det bare å sette inn den veggen med tjære. Et tjærebredd hus har alltid fargeforskjeller. Skal en vegg males på et hus, må som regel hele huset males.

-          De eneste bygningene nå som virkelig setter pris på Tyrild, er gamle stavkirker og eldgamle hus som står på museum.

 

-          Tyrild forstår ikke hvorfor det ikke lenger bygges slike fine stavkirker. Kan hende er folk blitt for late? Eller skyldes det at mange lenger ikke husker røttene sine, hvor de kommer fra?

-          Tyrild har ikke noe problem med det. Hun vet at hun er laget av gamle fururøtter som vokste for mange hundre år siden. Den beste tjæren kom bestandig fra fururøtter hvor ytterveden hadde råtnet bort. Da kunne røttene noen ganger ha ligget flere hundre år og ventet på å bli tretjære.

-          Ellers er det ikke så galt å være på museum heller. Der skjer det stadig noe. Mange turister kommer langveis fra, de stopper og tar bilder av Tyrild. Iallfall er det hva hun tror.

Tyrilill, tyrilall, tyrilute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: