torsdag 16. september 2021

1001 godnatthistorier - 738. Historien om Sala Saltvann

 

738. Historien om Sala Saltvann

-          Kan du gjette hvem som er den største på hele jorda, spurte fru Fantasia da hun kom inn til M.

-          Nei, det har jeg ingen anelse om, svarte M.

-          Det er Sala Saltvann. Hun dekker omtrent tre firedeler av jorda. Alt som finnes av salt kommer opprinnelig fra henne.

-          Sala vet ikke hvor gammel hun er, men hun tror at en gang i tiden var hun ikke så salt som hun er nå. Ja, hun innbiller seg at hun var akkurat som ferskvann uten saltsmak i det hele tatt.

 

-          Dessverre kan Sala Saltvann ikke snakke, selv ikke om jeg drysser stjernestøv i henne, sa feen. – Hun er alt for stor. Stjernestøvet bare forsvinner. Derfor er hun full av hemmeligheter. Det kommer hun helt sikkert til å være i lange tider, kanskje bestandig. Nede i dypet er det mørkt hele tiden.

-          Hvorfor er Sala Saltvann salt, spurte M. Alle elvene som renner ut i henne har jo ferskvann i seg?

-          Likevel har de med seg ørlite grann salt. Når Solfrid Sol skinner, fordamper litt av vannet og lar saltet bli værende igjen i havet. Noen ganger blir det skyer og regn. Regnet inneholder ikke salt i det hele tatt, men på veien ut til havet tar både elver og bekker med seg salt. På den måten blir havet saltere og saltere, men det tar veldig lang tid.

-          Siden Sala Saltvann finnes ved alle kyster, ble det til at mange mennesker fant ut at det gikk an å lage båter når de ville reise. Sala var ikke like begeistret for det. Selv om hun aldri sa noe, var det tydelig at hun mislikte all båttrafikken. Rett som det var samarbeidet hun med Orvar Orkan for å få en slutt på dette, men til lite hell. Båtene fant seg bare lune havner, og rett etter var de ute og seilte på havet akkurat som før.

-          Mange ganger skulle Sala Saltvann ønske at alt var som før. Alle menneskene som ferdes på havet og i vannkanten, lager for mye bråk. Dessverre er det ikke noe hun kan gjøre med det. Sala hører at mange snakker om miljø og global oppvarming, men det virker ikke som det blir gjort noe som monner. Selv er hun ikke blitt særlig varmere, noe hun kunne ha ønsket. Baldrian Blåhval har undret seg over hvorfor, men Baldrian svømmer aldri ned på virkelig dypt vann. Der nede er det like kaldt som det har vært før. Egentlig angrer Baldrian litt på at han vendte tilbake til Sala Saltvann. På mange måter var det enklere den gangen slektningene hans levde på landjorda. Han kunne nok tenke seg å flytte på land igjen, men nå er det umulig. Det han tidligere hadde av ben til å gå med, er helt forsvunnet etter et langt liv i havet.

-          Sala trøster Baldrian med at selv om det er varmt og kaldt på land, holder hun omtrent samme temperaturen året rundt, bortsett fra helt i overflaten. Selv om Sala ikke kan snakke, forstår Baldrian hva hun mener.

-          Vi som holder til i havet, får holde sammen, sier Baldrian.

Og Sala Saltvann klukker for å utrykke at hun er enig.

Silt, salt, sute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: