onsdag 8. september 2021

1001 godnatthistorier - 730. Historien om Vedstein Vedkasse

 

730. Historien om Vedstein Vedkasse

-          Vedstein Vedkasse er litt prippen av seg, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten. – Jeg vet ikke helt hvorfor, men av og til er han vrien og vrang. Kanskje det skyldes at han rett og slett er firkantet?

 

-          Vedstein liker nemlig best å stå nær peisen, og da må han ha peisved, ikke vanlig ved.

-          Hva er peisved for noe rart? Det har jeg aldri hørt om.

-          Vedstein er ikke helt sikker på det selv, men Peisrun Peis er rett som det er vrien og vrang. Da må Vedstein gjøre som hun sier. Peisrun vil gjerne at vedkubbene skal være passe lange og ikke for tykke. Dessuten skal det helst være bjerkeved. Furu er også greit, for det lukter så godt når den brenner. Men granved er absolutt ikke bra. Da blir det alt for mye gnister. I tillegg er det viktig at opptenningsveden er kløyvd i tynne stykker.

-          Det er mye ved som gjerne vil opp i Vedstein Vedkasse. Derfor må han ofte si nei.

-          Hva er det ved meg som gjør at jeg ikke er velkommen, er det mye ved som spør.

-          Det vedkommer verken deg eller meg. Jeg er nødt til å gjøre som Peisrun sier, svarer Vedstein. – Men jeg er sikker på at dere er velkomne i Ove Ovn. Han er riktignok litt stygg og svart, men han brenner det meste.

-          Når peissesongen er slutt og det blir sommer og varmt i været, tar Vedstein sommerferie. Da er det tid for det store vedkasseløpet. Alle vedkasser med hjul og med respekt for seg selv er med i dette løpet. For noen år siden var det mange vedkasser som jukset og ble tatt for vektdoping. Det er nemlig slik at dess tyngre du er, dess fortere går det nedover bakke. Noen vedkasser hadde dobbelt bunn og la inn ekstra vekt der. Nå blir alle vedkassene veid før start slik at alle veier like mye. Det er bare ett problem som ikke lar seg løse. Det er at ingen av vedkassene har styrbare hjul. Det betyr at det kan bli mye klabb og babb når alle skal ned samme bakke.

-          Sist år var det faktisk ingen som kom i mål. Det ble full mølje før de var kommet halvveis. Alle kjørte inn i hverandre eller begynte å kjøre sideveis. Derfor ble det laget nye regler som skal gjelde for i år. Nå gjelder det å komme lengst ned i bakken om ingen klarer å rekke frem til mål.

-          Hva er premien for den vedkassen som vinner, måtte M spørre.

-          Vinneren får lov til å stå inne i Kongens slott hele vinteren og får tittelen Kongelig slottsvedkasse. Dessuten blir vinneren fylt opp med ekte tyrived, noe som blir regnet som en stor ære.

-          Hva er tyrived for noe rart?

-          Det er den mørkere innerveden i furutrær. Den er gjerne full av harpiks og lukter godt når den brenner.

 

-          Vinneren får et sølvskilt hvor det er skrevet Kongelig slottsvedkasse og får tyrived for et helt år. Ikke rart at Vedstein ser frem til konkurransen. Siden er det både europamesterskap og verdensmesterskap i vedkasseløp.

-          Det høres spennende ut, sa M.

Kiss, kass, kute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: