tirsdag 21. september 2021

1001 godnatthistorier - 743. Historien om DumDum Dunderbørse

 

743. Historien om DumDum Dunderbørse

-          Hadde det ikke vært for DumDum Dunderbørse, ville alt gått mye bedre for Jeger BomBom, sa fru Fantasia og slo seg ned på sengekanten ved siden av M.

-          Hvorfor det, spurte M.

-          En jeger er aldri bedre enn den børsa han har. DumDum mener selv at han er gammel og god, men han er vel egentlig bare gammel. For lenge siden traff han nesten alt han siktet på, men slik er det ikke lenger.

 

-          DumDum og fetteren hans hører egentlig hjemme på museum nå. Han blir bare tatt frem noen få ganger i året, men treffer bare om han får lov til å skyte på nært hold. Han vet ikke helt hvorfor han er så lite treffsikker, men tror det skyldes at de kulene han fikk, ikke var like store alle sammen. Derfor ble geværløpet hans gradvis større slik at kulene ikke hadde samme farten som tidligere.

-          DumDum Dunderbørse elsket å gå på jakt den gangen han var ung. Han traff både bjørn, elg og mange andre dyr. Han likte å treffe dem, men ingen av dyrene likte å bli truffet.

 

-          DumDum husker godt at han pleide å ha med seg fetteren sin den gangen de var på bjørnejakt. Det var viktig å være to siden han bare kunne skyte en kule av gangen før han måtte lades igjen. Da måtte nemlig en liten papirpakke med kule og krutt skyves ned i geværløpet. Om DumDum bommet på det første skuddet, var det ikke tid til å lade en gang til om bjørnen kom springende mot ham. Da var det fetteren som måtte skyte. Om han også bommet, var det bare for jegeren å springe alt han orket.

-          Jeger BomBom hadde et annet navn da han var ung, men da DumDum ble sliten etter mange skudd, fikk han navnet sitt. Det ble også slutt på bjørnejakt fordi det var for farlig om han bommet, noe BomBom gjorde rett som det var.

-          Da DumDum Dunderbørse ble eldre, fikk han byttet ut geværkolben sin med en ny laget av kirsebærtre. Da var det ikke mange andre børser som var så fine som ham. Kirsten Kirsebærtre fortalte at grunnen til at hun ble brukt til fine og ærverdige geværer nok var at bærene hennes hadde kuleform. Dessuten hadde jegerne i gamle dager gjerne med seg et spann med kirsebær som niste. Da fikk de både mat og vann på samme tid.

-          Jegere har bestandig vært overtroiske. For veldig lenge siden pleide de å hugge ut dyrefigurer i stein før de skulle på jakt. Da var de sikre på å ha hellet med seg, og det slo nesten aldri feil. Når erfarne jegere dro på jakt med DumDum Dunderbørse for lenge siden, hadde de bestandig med seg en sølvkule eller to i tilfelle de skulle støte på troll i skogen. Det trengte ikke være vanlige troll. Det kunne like gjerne være en trollbjørn eller en trollbjørn som det var umulig å skyte om man ikke hadde med seg sølvkuler.

-          Nå er DumDum fornøyd med å henge på veggen. Der kan han mimre om gamle dager sammen med bildene som henger der sammen med ham blant annet om den gangen han var på bjørnejakt.

Bim, bom, bute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: